Egzotyczna zupa krem: marchew, kokos, awokado

Tagi: , ,

Odrobina egzotyki w misce! Słodka pomarańcza, kwaśna limonka, aromatyczny kokos… Za sprawą awokado i mleczka kokosowego egzotyczna zupa krem ma wyjątkowo aksamitną konsystencję. Podana z chrupiącymi orzeszkami nerkowca i posypana płatkami migdałowymi, egzotyczna zupa krem przywoła wspomnienia rajskich wakacji i sprawi, że zaczniemy planować kolejne.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 8 marchewek
  • 1-cm kawałek imbiru
  • 1 awokado (miękkie)
  • 1 pomarańcza
  • 1 limonka
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżki oliwy
  • Orzechy nerkowca
  • Płatki migdałów
  • Natka pietruszki
  • Sól pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę, marchewki i imbir obieramy. Cebulę siekamy, marchewki kroimy na plasterki, imbir ucieramy na tarce. W miseczce łączymy wszystkie przyprawy.
  2. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę, marchew i imbir, dodajemy przyprawy – szklimy, a następnie podlewając wodą – dusimy aż marchewka zmięknie.
  3. W międzyczasie wyciskamy sok z pomarańczy oraz limonki. Awokado obieramy i wydrążamy.
  4. Do uduszonych warzyw dodajemy awokado, dolewamy mleko kokosowe, sok z pomarańczy oraz limonki, doprawiamy solą i pieprzem. Przy użyciu blendera miksujemy wszystko na gładką zupę krem, dolewając wody – do uzyskania pożądanej konsystencji. Na koniec zupę dobrze jest zagotować.
  5. Egzotyczną zupę krem posypujemy płatkami migdałów i posiekaną natką pietruszki, podajemy z dodatkiem orzechów nerkowca.

egzotyczna zupa krem
zupa krem z pomarańczy
egzotyczna zupa krem z limonką
zupa krem z awokado
zupa krem z pomarańczy, limonki i awokado

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *