Francuska zupa rybna

Tagi: ,

Ryby, owoce morze, białe wino – esencja Francji. Francuska zupa rybna, fachowo nazywana bouillabaisse, to specjalność z regionu Marsylii. Do przyrządzenia tej wykwintnej zupy można użyć różnych gatunków ryb oraz owoców morza. Nie zapomnijmy o szczypcie szafranu. Francuska zupa rybna podana z kawałkiem chrupiącej bagietki, z plastrem masła lub sera camembert to prawdziwa uczta dla podniebienia!
Ciekawostka: W Układzie Słonecznym istnieje planetoida, która została nazwana tak samo jak francuska zupa rybna: Bouillabaisse właśnie! 🙂

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • Kawałek selera
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 filet z łososia (ok. 400 g)
  • 1 filet z halibuta (ok.400 g)
  • 300 g krewetek
  • Kilka łyżek oliwy
  • 1,5 litra wody
  • 200 ml białego, półwytrawnego wina
  • 1/2 cytryny
  • Kilka gałązek rozmarynu
  • Natka pietruszki
  • Szczypta szafranu
  • Sól i pieprz
  • Bagietka
  • Masło
  • Ser camembert

Przygotowanie:

  1. Marchewki, pietruszki , selera obrać, pokroić na mniejsze części, zalać 1,5 litra zimnej wody, dorzucić gałązki rozmarynu i gotować na średnim ogniu – do otrzymania bulionu.
  2. Cebulę i pora (białą część) obrać i pokroić w krążki. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oliwy. Pokrojone warzywa zeszklić i udusić do miękkości.
  3. Ugotowany bulion przecedzić, marchewkę i pietruszkę pokroić w plasterki, dodać do bulionu wraz z cebulą, porem i czosnkiem.
  4. Do zupy dolać białe wino praz wyciśnięty z połówki cytryny sok. Dodać pomidory z puszki. Doprawić solą i pieprzem oraz szczyptą szafranu.
  5. Ryby umyć, obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy. Całość gotować przez kilka minut na wolnym ogniu.
  6. Francuską zupę rybną serwować z posiekaną natką pietruszki i kawałkiem bagietki z masłem lub serem camembert.

Francuska zupa rybnafrancuska zupa rybna (6)zupa rybnafrancuska zupa rybna (9)zupa z rybyzupa bouillabaissefrancuska zupa rybna (14)zupa francuska

 

Masz ochotę na inne zupy we francuskim stylu? Spróbuj też:

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *