Garus – staropolska zupa owocowa

Tagi: , ,

Staropolska zupa owocowa, nazywana garusem, powstaje z soczystych gruszek i słodkich jabłek, choć w niektórych regionach przygotowywana była z gruszek lub jabłek, a nawet ze śliwek. Wyśmienicie smakuje ze słodkim dodatkiem w postaci grillowanej gruszki. Jednak staropolskim zwyczajem garus podawany był z ziemniakami okraszonymi cebulką lub skwarkami. Niezależnie od tego, w jakim wydaniu go przygotujecie, na pewno będziecie mile zaskoczeni. W upalnie dni warto zupę schłodzić i podać jako chłodnik. A na co dzień jak najbardziej można się nią zajadać na ciepło.

Garus staropolska zupa owocowa:

  • 1 kg gruszek lub gruszek i jabłek
  • ok. 0,7 l wody
  • szczypta szafranu
  • kawałek kory cynamonu lub cynamon mielony do smaku
  • 1/4 szklanki śmietany
  • opcjonalnie: cukier do smaku

Przygotowanie:

  1. Owoce myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki, usuwając gniazda nasienne.
  2. Zalewamy owoce wodą (nie za dużo, tak aby przykryć owoce), gotujemy do miękkości ze szczyptą szafranu i kawałkiem kory cynamonu.
  3. Przecieramy owoce przez sitko.
  4. Doprawiamy szczyptą cynamonu (jeśli nie mieliśmy kawałka kory) i w razie potrzeby cukrem.
  5. Zupę podajemy z ugotowanymi i okraszonymi cebulką lub skwarkami ziemniakami lub z dodatkiem na słodko – grillowaną gruszką czy też biszkoptami.

staropolska zupa owocowa

Przepis na staropolską zupę owocową

staropolska zupa owocowa - jak zrobić?

staropolska zupa owocowa - sposoby

staropolska zupa owocowa - czy dobra?

Sposoby na staropolską zupę owocową

 

Możesz przygotować gruszki i jabłka do zupy na wiele sposobów, nie tylko w zupach owocowych! Zobacz przepisy:

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *