Gazpacho andaluzyjskie na gorące dni

Tagi: , ,

Z gorącej Hiszpanii właśnie wróciła moja chrzestna. Pierwsze, co mi powiedziała po powrocie przez telefon, to że za moją namową, już w pierwszy dzień zamówiła w restauracji prawdziwe andaluzyjskie gazpacho i było naprawdę świetne. Aromatyczne, podane z różnymi drobno pokrojonymi warzywami, zjedzone ze smakiem w gwarnej, ale bardzo klimatycznej małej restauracji. Czy moje gazpacho może się równać z tym hiszpańskim? Podane w dobrym towarzystwie, w przydomowym ogródku, w gorące czerwcowe popołudnie, dlaczego nie? 🙂

Sekretem hiszpańskiego gazpacho wywodzącego się z Andaluzji, są dojrzałe, soczyste pomidory. Do tej zupy nie powinno dodawać się wody, zatem od jakości pomidorów zależy smak i aromat gazpacho. Warto wybrać te dojrzałe, najwyższej jakości. Gazpacho to lekka orzeźwiająca zupa, której się nie gotuje, więc może być przygotowana właściwie w kilka minut. Potrzeba jednak trochę czasu na chłodzenie gazpacho w lodówce, bo powinno być podane mocno schłodzone. Aby skrócić ten czas, warzywa na zupę można przechowywać w lodówce, dodać do niej trochę kruszonego lodu lub zrobić orzeźwiającą granitę.

Składniki:

  • kilogram dojrzałych pomidorów
  • zielony ogórek
  • mała młoda cebula
  • czerwona papryka
  • dwie łyżki octu winnego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka kromek białego pieczywa bez skórki (u mnie 5)
  • opcjonalnie: sos worcestershire (ja pominęłam)
  • sól morska
  • pieprz czarny ziarnisty
  • opcjonalnie: świeże zioła (np. kolendra, mięta)
  • opcjonalnie: ser feta w kostkach

Przygotowanie:

  1. Warzywa myję. Pomidory sparzam wrzątkiem i obieram ze skórki, usuwam twarde części, gniazda nasienne przecieram przez sitko (w gazpacho nie powinno być pestek pomidora), resztę kroję w kostkę.
  2. Paprykę kroję na pół, usuwam pestki, kroję w kostkę. Ogórka obieram, kroję w kostkę. Cebulę obieram, kroję na ćwiartki.
  3. Do małych miseczek przekładam po małej garści papryki i ogórka.
  4. Resztę warzyw miksuję na gładką masę z pieczywem i dodatkiem oliwy i octu winnego, doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem.
  5. Schładzam w lodówce przez godzinę. Podaję z kawałkami warzyw i serem feta, dekoruję świeżą miętą.

gazpacho

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *