Gazpacho na białym winie z pieczoną papryką i czosnkiem

Tagi: ,

Dziś wariacja na temat hiszpańskiego chłodnika gazpacho! Według tradycyjnej receptury przyrządza się go zazwyczaj na bazie ogórków i pomidorów. W tym sezonie chciałabym zaproponować małe urozmaicenie w postaci pieczonej papryki, która nada chłodnikowi charakteru. 

Chłodnik przyrządzony na bazie Zupy Ogonowej Nasza Specjalność Winiary stanie się bardziej esencjonalny. Proponuję zrezygnować z dodatku chleba w zupie, lecz zaserwować ją z chrupiącymi grzankami. W okresie letnim, kiedy apetyt jest nieco łatwiejszy do poskromienia, tego typu zupa sprawdzi się doskonale w porze obiadowej. 

Ze względu na dodatek wina, zupy nie poleca się kobietom w ciąży oraz dzieciom.

Z podanych składników przygotujesz ok. 3-4 porcji gazpacho.

Gazpacho na białym winie z pieczoną papryką i czosnkiem:

  • 3 papryki (pomarańczowa, żółta i czerwona)
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 średniej wielkości ogórki
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 opakowanie Zupy Ogonowej Nasza Specjalność WINIARY
  • 100 ml białego wina
  • Kilka łyżek oliwy
  • 1/2 bagietki lub innego pieczywa na grzanki
  • Świeża mięta
  • 2 łyżki masła
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni. 
  2. Papryki dokładnie umyć. Usunąć gniazda nasienne. Pokroić na ćwiartki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dorzucić ząbki czosnku (w łupinach). Całość skropić oliwą i wsadzić do rozgrzanego piekarnika na ok. 20 – 25 minut. 
  3. W międzyczasie w 350 ml wody, rozmieszać Zupę Ogonową. Gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do zagotowania. Odstawić do przestudzenia. 
  4. Ogórki i cebulę obrać. Warzywa pokroić w kostkę. 
  5. Upieczoną paprykę obrać ze skórki. 
  6. W kielichu blendera umieścić pokroje ogórki i cebulę, dodać upieczoną paprykę oraz czosnek (powinien łatwo wyjść z łupiny). Całość zalać przygotowaną Zupą Ogonową Nasza Specjalność Winiary. 
  7. Gazpacho zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Pod koniec miksowania dolać wino, dodać kilka liści mięty i doprawić całość obficie solą oraz pieprzem. 
  8. Pieczywo pokroić na grzanki. Na patelni rozgrzać masło, zrumienić na nim grzanki. 
  9. Gazpacho podawać z chrupiącymi grzankami. 

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *