Gazpacho z jajkiem

Tagi: ,

Lato w mieście wcale nie musi być nudne, wystarczy tylko nieco uruchomić wyobraźnię i wybrać się w podróż niskobudżetową, a przy okazji bardzo smakowitą! Mowa oczywiście o podróży kulinarnej, naszej ulubionej! Lecimy na południe Europy. Lądujemy w słonecznej Hiszpanii.

Temperatury sięgają 40 stopni – nie udawajcie zaskoczonych, mamy przecież środek lata 🙂 Wystawiamy buzię do słońca i szukamy prostego i skutecznego pomysłu na orzeźwienie. W poszukiwaniu inspiracji udajemy się na lokalny targ. Stoiska uginają się od nadmiaru kolorowych warzyw. Do wiklinowego kosza pakujemy czerwone pomidory, zielone ogórki i żółte papryki. Dorzucamy główkę czosnku i cebulę. “Gazpacho?”, zaczepia nas uśmiechnięty staruszek, spoglądając na zawartość naszego kosza. “¡Sí, señor! I to nie byle jakie, gdyż przyrządzimy dziś gazpacho z jajkiem”.

Nim opuścimy targ kupujemy jeszcze kilka sztuk jaj od szczęśliwych kur i butelkę najlepszej jakości oliwy. W drodze powrotnej zatrzymujemy się w lokalnej piekarni po bochenek chleba. Proste składniki – to w nich tkwi cały sekret hiszpańskiej zupy, dlatego tak ważne jest, aby były najwyższej jakości! W przypadku gazpacho chleb nie musi być bardzo świeży, istotne, aby pochodził z naszej ulubionej piekarni – wówczas zupa będzie smakowała jeszcze lepiej. Ważny jest także sam proces miksowania i dodawania poszczególnych składników. Szczegóły w przepisie.

Składniki:


  • 6 mięsistych pomidorów
  • 3 ogórki gruntowe
  • 2 mniejsze papryki żółte
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 kromki pszennego chleba lub bagietki
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
  • Sól i pieprz
  • Opcjonalnie: szczypiorek, grzanka z chleba

Przygotowanie:

  1. Warzywa umyć. Ogórki obrać i wraz z pomidorami i paprykami pokroić w kosteczkę. Odłożyć trochę do dekoracji.
  2. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
  3. Tak przygotowane warzywa przełożyć do jednej miski i posolić.
  4. Dodać połamany na kawałki chleb. Całość wymieszać i odstawić na ok. 1 godzinę.
  5. Jaka ugotować na twardo.
  6. Kiedy warzywa puszczą sok, odcedzić je na sicie. Ważne! Soku nie należy wylewać – przyda się do zupy.
  7. Odciśnięte warzywa zmiksować z octem. Następnie dolać sok. Zmiksować po raz kolejny. 8. Na ostatnim etapie miksowania dodać oliwę. Blendować aż gazpacho uzyska aksamitną konsystencję.
  8. Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku. Porządnie schłodzić.
  9. Hiszpański chłodnik podawać udekorowany pokrojonymi warzywami oraz kawałkami jajka, można także dodać posiekany szczypiorek i chrupiącą chlebową grzankę.

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *