Gęsta grochówka z ciecierzycy z majerankiem i kminkiem

Tagi: ,

Ciecierzyca pojawia się jako składnik wielu dań: sałatek, curry czy past do pieczywa. Jest ona coraz bardziej doceniana w kuchni. Dlatego dziś udowodnimy, ze doskonale sprawdza się ona jako główny składnik zupy. Jedną z takich zup jest gęsta zupa grochowa z ciecierzycą, kminkiem i majerankiem. W błyskawiczny sposób przygotujesz ją na bazie Zupy Grochowej Nasza Specjalność Winiary doprawionej odpowiednim zestawem przypraw o gęstej, kremowej konsystencji. Istnieje możliwość wykorzystania suchej ciecierzycy. Wymaga ona jednak wcześniejszego moczenia (ok. 12 godzin). W szybszy sposób przygotujesz zupę wybierając ciecierzycę z puszki, która jest już gotowa do użycia.
Dla mnie to niezawodny sposób na pożywny i bogaty w wartościowe składniki obiad, bo ciecierzyca ma mnóstwo zalet i idealnie nadaje się do urozmaicenia diety. Jest cennym źródłem białka, dlatego może z powodzeniem zastępować mięso. Jest również bogata w fosfor, potas, większość witamin z grupy B, żelazo i błonnik, zawiera też więcej żelaza niż inne rośliny strączkowe.

Gęsta grochówka z ciecierzycy z majerankiem i kminkiem:

  • Zupa Grochowa Nasza Specjalność Winiary – 1 opakowanie
  • 1 szklanka suchych ziaren ciecierzycy lub 1 szklanka ciecierzycy konserwowej (ok.170 g)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki majeranku
  • ¼ łyżeczki mielonego kminku
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki do podania

Przygotowanie:

  1. Jeśli sięgasz po suche ziarna ciecierzycy, to musisz je wcześniej namoczyć, aby przyspieszyć proces gotowania. Przygotowanie zupy zacznij dzień wcześniej od zalania ziaren ciecierzycy wodą. Powinno być jej sporo więcej niż ciecierzycy, ponieważ przez noc ziarna wchłoną dużo płynu.
  2. Po min. 12 godzinach moczenia ciecierzycę przecedź i opłucz w sitku pod bieżącą wodą. Teraz nadaje się już do gotowania, które powinno trwać niecałą godzinę. Ciecierzycę gotuj na małym ogniu w świeżej wodzie z dodatkiem soli, do czasu aż będzie tak miękka, że ziarna będą się rozpływać pod dotykiem palca. Zwykle zajmuje to ok. 40 minut.
  3. Jeśli zdecydujesz się użyć ciecierzycy konserwowej wystarczy odsączyć ją z nadmiaru płynu.
  4. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż chwilę.
  5. Zawartość opakowania Zupa grochowa Nasza Specjalność Winiary dokładnie rozprowadź w 750 ml zimnej wody.
  6. Wlej do garnka z cebulą i czosnkiem, mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 2 minuty, często mieszając.
  7. Dodaj ciecierzycę i dopraw majerankiem, kminkiem, solą oraz pieprzem.
  8. Zupę grochową z ciecierzycą podawaj z posiekaną natką pietruszki.

zupa grochowa z ciecierzycą - jak długo moczyć ciecierzycęgrochówka z czosnkiemzupa grochowa na szybkogrochówka na każdą okazję

Ciecierzyca pojawia się również w innych naszych propozycjach 😉

 

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *