Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sycący posiłek na szybko? Gęsta zupa krem brokułowa z pestkami dyni i śmietaną. Kremy są świetnym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy niekoniecznie mają cierpliwość do starannego krojenia warzyw, o którym zupełnie można zapomnieć, kiedy na końcu chce się zupę zmiksować. Oczywiście jeśli zależy nam na czasie, powinniśmy jednak minimalnie się przyłożyć do krojenia, bo większe kawałki warzyw będą się gotować dłużej.
W kremie brokułowym ograniczamy czas przygotowania zupy do minimum. Miękką cukinię błyskawicznie ścieramy na tarce, szpinak baby zazwyczaj sprzedawany jest już umyty. W opakowaniu z Zupą Brokułową Jak u Mamy znajdziemy suszone warzywa gotowe do dodania do garnka. Jeśli będziemy równolegle prażyć pestki dyni, podduszać cebulkę z cukinią i szpinakiem i gotować ziemniaki, nasza zupa będzie gotowa w ciągu 15 minut.
A skoro tak szybko uporaliśmy się z ugotowaniem zupy, zostało trochę czasu na pobawienie się w dekorowanie kremu brokułowego śmietaną. Można popróbować, a jeśli naprawdę się spieszycie, kleks śmietany też będzie wyglądał apetycznie.
Z podanej ilości składników przygotujecie 3-4 porcje zupy.
Cebulę siekamy, podduszamy na oliwie ze szczyptą chili i kurkumy. Dodajemy startą na tarce cukinię (można ją wcześniej obrać) i szpinak, dusimy. Pod koniec dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Krok 2
10 min
Ziemniaki kroimy w małą kostkę, zalewamy szklanką wody (0,25 l), gotujemy 10 minut.
Krok 3
5 min
Zawartość opakowania z zupą brokułową rozprowadzamy w szklance wody, dodajemy do garnka z ziemniakami, cały czas mieszając. Dodajemy podduszoną cukinię z cebulą. Gotujemy 5 minut.
Krok 4
4 min
Zestawiamy zupę z kuchenki, miksujemy na gładki krem. Doprawiamy sokiem z cytryny.
Krok 5
5 min
Pestki dyni delikatnie rumienimy na suchej patelni.
Krok 6
2 min
Zupę podajemy z prażonymi pestkami dyni i kleksem śmietany. Dekorujemy ziołami.
Krok 1
z
6
Cebulę siekamy, podduszamy na oliwie ze szczyptą chili i kurkumy. Dodajemy startą na tarce cukinię (można ją wcześniej obrać) i szpinak, dusimy. Pod koniec dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Krok 2
z
6
Ziemniaki kroimy w małą kostkę, zalewamy szklanką wody (0,25 l), gotujemy 10 minut.
Krok 3
z
6
Zawartość opakowania z zupą brokułową rozprowadzamy w szklance wody, dodajemy do garnka z ziemniakami, cały czas mieszając. Dodajemy podduszoną cukinię z cebulą. Gotujemy 5 minut.
Krok 4
z
6
Zestawiamy zupę z kuchenki, miksujemy na gładki krem. Doprawiamy sokiem z cytryny.
Krok 5
z
6
Pestki dyni delikatnie rumienimy na suchej patelni.
Krok 6
z
6
Zupę podajemy z prażonymi pestkami dyni i kleksem śmietany. Dekorujemy ziołami.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0