Gęsta zupa krem brokułowa z pestkami dyni i śmietaną

Tagi: ,

Sycący posiłek na szybko? Gęsta zupa krem brokułowa z pestkami dyni i śmietaną. Kremy są świetnym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy niekoniecznie mają cierpliwość do starannego krojenia warzyw, o którym zupełnie można zapomnieć, kiedy na końcu chce się zupę zmiksować. Oczywiście jeśli zależy nam na czasie, powinniśmy jednak minimalnie się przyłożyć do krojenia, bo większe kawałki warzyw będą się gotować dłużej.

W kremie brokułowym ograniczamy czas przygotowania zupy do minimum. Miękką cukinię błyskawicznie ścieramy na tarce, szpinak baby zazwyczaj sprzedawany jest już umyty. W opakowaniu z Zupą Brokułową Jak u Mamy znajdziemy suszone warzywa gotowe do dodania do garnka. Jeśli będziemy równolegle prażyć pestki dyni, podduszać cebulkę z cukinią i szpinakiem i gotować ziemniaki, nasza zupa będzie gotowa w ciągu 15 minut.

A skoro tak szybko uporaliśmy się z ugotowaniem zupy, zostało trochę czasu na pobawienie się w dekorowanie kremu brokułowego śmietaną. Można popróbować, a jeśli naprawdę się spieszycie, kleks śmietany też będzie wyglądał apetycznie.

Z podanej ilości składników przygotujecie 3-4 porcje zupy.
Składniki:

Gęsta zupa krem brokułowa z pestkami dyni i śmietaną:

  • garść szpinaku (u mnie szpinak baby)
  • cukinia średniej wielkości
  • 4 ziemniaki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • opakowanie Zupy Brokułowej Jak u Mamy Winiary
  • 2 łyżki oliwy
  • ¼ szklanki kwaśnej śmietany
  • szczypta chili i kurkumy
  • opakowanie łuskanych pestek dyni
  • sok z połówki cytryny
  • świeże zioła do dekoracji (tymianek lub bazylia)

Przygotowanie:

  1. Cebulę siekamy, podduszamy na oliwie ze szczyptą chili i kurkumy. Dodajemy startą na tarce cukinię (można ją wcześniej obrać) i szpinak, dusimy. Pod koniec dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  2. Ziemniaki kroimy w małą kostkę, zalewamy szklanką wody (0,25 l), gotujemy 10 minut.
  3. Zawartość opakowania z zupą brokułową rozprowadzamy w szklance wody, dodajemy do garnka z ziemniakami, cały czas mieszając. Dodajemy podduszoną cukinię z cebulą. Gotujemy 5 minut.
  4. Zestawiamy zupę z kuchenki, miksujemy na gładki krem. Doprawiamy sokiem z cytryny.
  5. Pestki dyni delikatnie rumienimy na suchej patelni.
  6. Zupę podajemy z prażonymi pestkami dyni i kleksem śmietany. Dekorujemy ziołami.

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *