Góralska kwaśnica „ze hej!” na jagnięcych żeberkach

Tagi: ,

Już prawie połowa listopada i powoli z Jolą zaczynamy myśleć o świętach, bo nieodłączną częścią Świąt Bożego Narodzenia są przecież zupy. Ale obiecałyśmy też Wam kuchnię góralską i dziś właśnie serwuję kwaśnicę na jagnięcych żeberkach, pyszną góralską zupę, która skojarzyła mi się ze świętami, takimi w góralskim klimacie. Jeśli ktoś z Was planuje święta w Zakopanem, być może zostanie właśnie taką zupą ugoszczony w Boże Narodzenie.

Kwaśnicę miała ugotować Jola i to właśnie Jola dała mi przepis, na podstawie którego powstała moja  zupa kwaśnica. Przepis pochodzi z książki Kuchnia Góralska i według niego kwaśnica powinna być ugotowana na baraninie lub jagnięcinie. Jola baraniny nie mogła dostać, więc stwierdziłyśmy, że to ja ugotuję zupę. W końcu mam bliżej do Tatr i do Zakopanego, niż Jola, więc może i o baraninę będzie łatwiej. Ale dla zwykłego cepra, choćby miał nie 800, a 400 km do Zakopanego, baraniny nie ma. Oczywiście szukałam we wrocławskich sklepach, tych bardziej ekskluzywnych i lepiej zaopatrzonych. Udało mi się jednak dostać świeżutkie żeberka jagnięce i to właśnie na nich ugotowałam taką kwaśnicę, „ze hej”!

Składniki:

  • 0,5- 0,7 kg żeberek jagnięcych
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 2 l wody
  • garść suszonych grzybów (u mnie prawdziwki)
  • 3-4 ziemniaki
  • suszony czosnek
  • sól morska
  • kilka ziarenek pieprzu czarnego
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • opcjonalnie: majeranek i kminek

Przygotowanie:

  1. Dzień wcześniej wkładam grzyby do miseczki, zalewam je zimną wodą i odstawiam.
  2. Żeberka przekładam do garnka, zalewam 1,5 l wody, zagotowuję.
  3. Po zagotowaniu dokładnie odszumowuję, dodaję ziele angielskie i ziarenka pieprzu i gotuję 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
  4. Grzyby odsączam, kroję w kostkę, ziemniaki kroję w kostkę, dodaję do garnka razem z grzybami, gotuję 10 minut.
  5. Kapustę lekko odciskam, wykładam na deskę do krojenia i grubo siekam, dodaję do garnka i gotuję pół godziny, pod koniec gotowania doprawiam zupę odrobiną soli i suszonego czosnku. Można też doprawić zupę majerankiem i utartym w moździerzu kminkiem.
  6. Kwaśnicę podaję z kawałkami skrojonego jagnięcego mięsa.

bukowina4

kwaśnica_duo

Wszystkim wielbicielom Tatr, Zakopanego i góralskich klimatów polecam:
zupę z pora z grillowanymi oscypkami
…a do poczytania:
Kwaśnica, oscypki i widok na Giewont

Zobacz też