Grochówka przecierana z suszonymi pomidorami i grzankami

Tagi: ,

Czasem potrzeba takiego przepisu, który pozwoli nam ugotować zupę w niespełna pół godziny! Przepisu prostego, do którego wykonania użyjemy niemalże bazowych składników – produktów, które zawsze znajdziemy w domu. Nie ma się co oszukiwać, warto otwarcie przyznać, że w dzisiejszych, niezwykle szybkich czasach bywamy zwyczajnie zabiegani i zajęci. Wracając z pracy o późnych godzinach wieczornych nie zawsze mamy możliwość i chęci, aby spędzać długie godziny w kuchni. Wtedy właśnie z pomocą przychodzą produkty, które w połączeniu z kilkoma dodatkami mogą stworzyć smaczne danie! Zupa grochowa Nasza Specjalność WINIARY w składzie zawiera głównie suszone warzywa i odrobinę mąki – wszyscy lubimy przecież gęstą zupkę – bez konserwantów, glutaminianu sodu i barwników.
Kiedy mowa o grochówce, jej fanów można podzielić na tych, którzy lubię kiedy “w zupie coś pływa” i tych, którzy nie zjedzą zupy w żadnej innej formie, jak tylko zupa krem. Dzisiejszy przepis przypadnie zatem do gustu w szczególności tej drugiej grupie. Grochówka przecierana z suszonymi pomidorami i grzankami to zupa wyjątkowo sycąca. Dodatek grochu oraz fasoli sprawia, że po zjedzeniu pełnej miski trudno będzie zmieścić już drugie danie. Zupa idealnie nada się jako propozycja na większą kolację po długim dniu. Suszone pomidory i ich wyrazisty aromat sprawiają, że zupa nabiera zupełnie innego charakteru. Chrupiące grzanki doskonale komponują się z kremową konsystencją.
Z podanego przepisu przygotujecie ok. 4 porcje zupy.

Składniki:


  • 2 białe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pietruszka
  • 3 ziemniaki
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 opakowanie zupy grochowej Nasza Specjalność WINIARY
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Sól i pieprz
  • Bagietka
  • 1/2 słoika suszonych pomidorów
  • Olej z suszonych pomidorów

Przygotowanie:

  1. Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać.
  2. Pietruszkę i ziemniaki obrać. Pietruszkę pokroić w cienkie plasterki, ziemniaki w drobną kostkę.
  3. Na dnie dużego garnka rozgrzać kilka łyżek oliwy z suszonych pomidorów. Zeszklić na niej cebulę i czosnek, a następnie dodać pokrojone pietruszkę i ziemniaki.
  4. Całość delikatnie podsmażyć przez ok. 3 minuty, a następnie zalać ok. 0,7 litra wody i gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut.
  5. W 700 ml zimniej wody rozmieszać dokładnie zawartość opakowania zupy grochowej Nasza Specjalność WINIARY i dolać do gotującej się zupy. Dodać ciecierzycę i zagotować.
  6. Na zakończenie zupę doprawić do smaku majerankiem, pieprzem i solą. Zmiksować na gładki krem.
  7. Bagietkę pokroić na grube kromki. Zrumienić na patelni z dodatkiem oliwy z suszonych pomidorów – na złoty kolor.
  8. Zupę serwować z grzankami z dodatkiem suszonych pomidorów.

Grochówka przecierana z suszonymi pomidorami i grzankamiGrochówka przecierana z suszonymi pomidorami i grzankami - przepisJak zrobić grochówkę przecieraną z suszonymi pomidorami i grzankamiGrochówka przecierana z suszonymi pomidorami i grzankami - przepisSposób na grochówkę przecieraną z suszonymi pomidorami i grzankami

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *