Grochówka wigilijna – kuchnia regionalna

Tagi: , ,

Myśląc o świątecznych zupach najczęściej wymieniamy barszcz, grzybową i zupę rybną, ale nasza polska kuchnia regionalna kryje wiele niespodzianek. Rok temu gotowałam śląską moczkę, a w tym roku odkryłam inną zupę z tego rejonu, którą gotuje się na święta – to grochówka wigilijna zwana też postną grochówką. Przypomina wegetariańską wersję tradycyjnej grochówki, bo gotuje się ją na warzywach i podaje w formie kremu z chrupiącym dodatkiem w postaci grzanek lub groszku ptysiowego. Niektórzy poprzestają na samej zupie posypanej pietruszką lub majerankiem.

Grochówka wigilijna jest lekka i jednocześnie sycąca. Nie wymaga zbyt wiele pracy, ale należy pamiętać o namoczeniu dzień wcześniej grochu. Niektórzy gotują groch osobno i dodają go do ugotowanego wywaru. Jednak zdecydowanie bardziej przypadła mi do gustu wersja ugotowania wszystkich składników w jednym garnku. Po pierwsze oszczędzamy sporo czasu i energii, a po drugie składniki idealnie przejdą swoim smakiem.

W trakcie gotowania zupy sprawdzamy, czy warzywa są już miękkie. Jeśli ugotują się nam szybciej niż groch, to wyjmujemy je na talerzyk i dodajemy ponownie do gotowej już grochówki wigilijnej.

grochówka wigilijna

Składniki:

  • 200 g grochu łuskanego
  • 1,4 l wody
  • 2 ziemniaki
  • 1 mała marchewka
  • kawałek selera (część korzeniowa)
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek pora
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • majeranek do smaku
  • natka pietruszki
  • grzanki lub groszek ptysiowy
  • 1 łyżka masła klarowanego

Przygotowanie:

  1. (z podanych składników przygotujemy około 6 porcji zupy)
  2. Groch zalewamy 1/4 litra wody i odstawiamy na minimum 12 godzin. ]
  3. Po tym czasie przelewamy do garnka (razem z wodą w której moczył się groch).
  4. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy, myjemy i również kroimy w większą kostkę.
  5. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i wrzucamy pokrojoną włoszczyznę, a po chwili dodajemy też ziemniaki.
  6. Podsmażone warzywa dodajemy do garnka z grochem. Wrzucamy liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Gotujemy około 45-50 minut.
  7. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek i doprawiamy solą i pieprzem.
  8. Gotową grochówkę miksujemy blenderem.
  9. Grochówkę wigilijną podajemy z grzaneczkami i natką pietruszki.

zupa wigilijna

zupa z grochu na wigilię

Polecam też inne pyszne zupy wigilijne :

Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym

Barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi

Zupa grzybowa wigilijna

Wigilijna zupa grzybowa z chipsami serowymi

Krem z pieczarek suszonych z gorgonzolą

Zupa rybna przepis wigilijny

Zupa z suszonych owoców z prażonymi migdałami

Zupa migdałowa

1 komentarz

  • MW napisał(a):

    Tradycyjnie używa się niełuskanego grochu, tak by w zupie pływało potem trochę łupinek ale oststnii my też używamy grochu łuskanego do naszej wigilijnej grochówki. Plusem jest, że nie wymaga 12godzinnego namoczenia

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *