Grochówka wojskowa

Tagi:

Kiedy za oknem ziąb i deszcz, nie ma nic lepszego niż talerz gorącej zupy. Jesień to najlepszy czas na przyrządzenie rozgrzewających, gęstych i sycących zup. Taka właśnie jest nasza tradycyjna grochówka wojskowa.

Z powodzeniem może zastąpić cały dwudaniowy obiad. Przygotowana z warzyw korzeniowych, podsmażonej cebuli i czosnku oraz wędzonego boczku, który nadaje zupie cudowny smak i aromat. Na koniec odrobinę majeranku i pyszny, pożywny obiad gotowy.

Grochówka to jedna z najpopularniejszych zup wojskowych. Każdy z nas kojarzy ją jako główny posiłek, którym żołnierze zajadają się w trakcie ćwiczeń na poligonach. Ja osobiście wysłuchałem jakiś czas temu wspomnień wiekowego i już emerytowanego wojskowego, który z największym sentymentem wspominał dwa największe przysmaki jakie pamiętał ze służby: żurek i grochówkę właśnie. 🙂

Grochówka wojskowa:

  • 1,5 l wody
  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 opakowanie zupy grochowej Winiary
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 średniej wielkości marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Zawartość opakowania zupy grochowej Winiary rozprowadź w 500 ml zimnej wody. Odstaw.
  2. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w kostkę.
  3. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Boczek pokrój w niewielka kostkę.
  4. Ziemniaki wrzuć do garnka z 1 litrem zimnej wody i zacznij gotować.
  5. Następnie dodaj marchewkę i pietruszkę, doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień.
  6. Gotuj przez ok. 10 minut.
  7. W międzyczasie na patelni na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę i czosnek.
  8. Dodaj pokrojony boczek i podsmaż, aż się przyrumieni i wytopi tłuszcz.
  9. Zawartość patelni wrzuć do gotujących się warzyw.
  10. Do garnka wlej także zupę grochową i gotuj ok. 5 minut.
  11. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Grochówka wojskowa

Grochówka wojskowa

Mmmm, boczek! Pysznie odmienia smak wielu zup, dlatego sprawdź też nasze inne przepisy:

Zobacz też

2 Comments

  • Marek napisał(a):

    fajne tylko gotowa zupa z Winiar?mam zeszklić cebulę a potem dodać boczek i czekać aż się zarumieni?a co z cebulą? bo obawiam sie,że jest przeźroczysta barwa zmieni sie na mocno brązową: -( nie przypadkiem na odwrót? Najpierw boczek a potem na tym tluszczyku cebula z czosnkiem?

  • Tomek napisał(a):

    Nie trzeba używać gotowej zupy, ale może ona być ułatwieniem. Tutaj np. mamy przepis z tradycyjnym suchym grochem: https://zakochanewzupach.pl/zupa-grochowa-z-luskanego-grochu/ Co do kolejności dodania boczku i cebuli, to jestem pewien że wyjdzie dobrze tak jak jest w przepisie, a w odwrotnej kolejności też 🙂 Pozdrawiam ciepło!

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *