Grochówka z kiełbasą

Tagi:

Jesień w moim domu pachnie zupą grzybową, dyniową i oczywiście naszymi polskimi klasykami, czyli grochówką, kapuśniakiem, zupą ziemniaczaną czy gulaszową. Teraz czekają nas krótkie dni, długie wieczory i jesienne spacery po lesie w poszukiwaniu kolorowych liści, kasztanów i  grzybów. Może właśnie tu tkwi sekret mojego sentymentu do tej pory roku, bo to wszystko moje ulubione kolory: odcienie brązu, koloru żółtego i pomarańczowego i nieco zgaszonej już zieleni. Wszystkie te barwy znajdziecie w jesiennych zupach: grzybowej, marchewkowej, dyniowej.

Jesienią, nie wiem czemu, mam też tendencję do gotowania zup na kilka dni. Tak jest w przypadku grochówki z kiełbasą. Ugotowałam jej ogromny gar, więc miałam wolne 3 dni od gotowania. Do tej pory grochówkę przygotowywałam zawsze na świeżych żeberkach, ale posłuchałam cennych wskazówek, których udzielił mi czytelnik naszego bloga i tym razem wybrałam wersję grochówki na wędzonce i… myślę, że tak już pozostanie. Ta wersja grochówki z kiełbasą absolutnie podbiła nasze kubki smakowe. Zupa zdecydowanie zyskała na smaku.

Pozostaje mi już tylko życzyć Wam smacznego 🙂

Składniki:

  • 400 g grochu łuskanego
  • 2 marchewki
  • kawałek selera (część korzeniowa)
  • 3 litry zimnej wody
  • 1 łyżka majeranku (duża)
  • 6 ziemniaków
  • 2 kiełbasy śląskie
  • szponder wędzony 500 g
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • kawałek pora (część zielona)

Przygotowanie:

  1. Szponder oraz obraną i umytą włoszczyznę wkładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą . Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu i gotujemy pod przykryciem 20 minut.
  2. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równą kostkę. Kiełbasę kroimy na plasterki i następnie na 4 części.
  3. Po 20 minutach gotowania z zupy wyjmujemy szponder i dodajemy pokrojone ziemniaki, kiełbasę. Groch płuczemy na sitku pod bieżącą wodą i dodajemy do zupy razem z kiełbasą i ziemniakami.
  4. Szponder kroimy na małe kawałki i ponownie wrzucamy do grochówki. Gotujemy kolejne 20 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy pieprzem i solą oraz dodajemy sporą łyżkę majeranku.

Grochówka z kiełbasą

zupa grochowa z kiełbasą

zupa z grochu na wędzonce

grochowa z kiełbasą

Sprawdź też nasze inne przepisy na zupy z kiełbasą:

Zobacz też

8 Comments

  • Michał napisał(a):

    Ostatnio za mną chodzi grochówka. Nie chciało mi się jej robić, ale ten twój dzisiejszy wpis to chyba jakiś znak. No cóż, trzeba będzie zakasać rękawy i zrobić grochówkę. Przepis super, ale mam swój. Jak każdy, bo każda grochówka jest niepowtarzalna 🙂

    • Jola napisał(a):

      Michał, to fakt, że chyba każdy ma swój tajemny sposób na idealną grochówkę ( i wiele innych popularnych potraw). Dla mnie jesień to znak, że czas na tą zupę .
      Bardzo się cieszę, że choć troszkę zmoblilizowałam Cię do działania w kuchni 😉
      Pozdrawiam 🙂

  • Marcin Cissewski napisał(a):

    w Końcu jutro się zabiorę za grochówke pierwszy raz w życiu 🙂 dzięki za przepis

  • Markus Masiak napisał(a):

    Własnie szukam przepisu na grochówkę. Ten mi sie podoba ale pierwszy wyraz i już niewiadoma? . Proszę dokładnie określić co to jest ten szponder. Szukalem oczywiście przez google – niestety za wiele odpowiedzi dlatego proszę o określenie tego przez autora. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

  • Anka napisał(a):

    Czy groch sie nie powinno moczyc?

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *