Grochówka z kurczakiem i curry

Tagi:

Popularna grochówka w nieco egzotycznej odsłonie, czyli z dodatkiem aromatycznego curry i kurczaka. Zazwyczaj zupa grochowa kojarzy się nam z  ciężkim i kalorycznym daniem, i dlatego postanowiłam obalić ten mit i pokazać Wam, jak przygotować lżejszą wersję grochówki. Pierś z kurczaka usmażyłam na oleju roślinnym, ale można też upiec ją w piekarniku. Zapraszam po przepis na grochówkę z kurczakiem!

Składniki:

  • 2 ziemniaki ( około 400 g )
  • 50 g włoszczyzny ( pokrojonej w słupki )
  • 2 łyżeczki curry
  • 200 g piersi z kurczaka
  • olej roślinny do smażenia
  • natka pietruszki
  • 1 szt Rodzinna Zupa Grochówka Winiary
  • biały pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • 1,5 litra zimnej wody

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w małą kostkę.
  2. Włoszczyznę  i pokrojone ziemniaki wkładamy do garnka i zalewamy 1 litrem zimnej wody. Gotujemy na średnim ogniu 10 – 15 minut (aż ziemniaki będą prawie miękkie )
  3. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w drobną kostkę. Posypujemy przyprawami : curry, białym pieprzem i solą.
  4. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju roślinnego i smażymy pokrojone i doprawione kawałki kurczaka.
  5. W osobnym naczyniu dokładnie mieszamy grochówkę Winiary z 500 ml zimnej wody oraz 1 łyżeczką curry i dolewamy do gotującej się zupy ciągle mieszając.
  6. Porcję ciepłej grochówki podajemy z usmażonymi kawałkami kurczaka i natką pietruszki.

Grochówka z kurczakiem i curry

grochówka

zupa grochowa - przepis

grochówka z dodatkami

Zobacz też

4 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *