Grochówka z zielonego groszku

Tagi: ,

Ta zupa nie powinna nazywać się grochówką, bo z tradycyjną grochówką z dojrzałego grochu ma niewiele wspólnego. Nazwałam ją tak, bo tak jak w robionej przeze mnie tradycyjnej grochówce można znaleźć ziarna, tak i można je znaleźć w zielonej grochówce. Dzięki temu smakuje zupełnie inaczej niż krem.

Ostatnio można było kupić groszek już wyłuskany, w półkilogramowym woreczku, ale zamknięty w strączkach dłużej zachowuje świeżość i nie wysycha. Poza tym strączki mają swój niezaprzeczalny urok i zawierają w sobie mnóstwo cennych składników. Póki są młode, nie powinny trafiać do odpadów, a wzbogacać zupę nie tylko swoim smakiem. Grochówkę można przygotować także z groszku mrożonego, który powinien się gotować trochę dłużej.

Grochówka z zielonego groszku może być podawana także na zimno (wówczas jogurt należy dodać do wystudzonej zupy), chociaż wówczas bardziej mi do niej pasuje kremowa konsystencja i odrobina mięty. A do kremu z groszku wyśmienicie pasuje groszek… ptysiowy. A miętę lub tymianek można także dodać do wersji na ciepło.

Smacznego!

Składniki:

  • 1,5 kg groszku cukrowego w strączkach (potrzebne będzie pół kg groszku)
  • pół kubka jogurtu naturalnego
  • młoda cebula
  • 0,5l bulionu warzywnego
  • kilka kropel soku z cytryny
  • sól morska
  • pieprz czarny ziarnisty

Przygotowanie:

  1. Groszek wyłuszczam ze strączków, kilka strączków zostawiam, resztę wyrzucam.
  2. Cebulę kroję, podsmażam z pozostawionymi strączkami.
  3. Gdy cebula zmięknie, podlewam bulionem, dodaję groszek i gotuję około 10 minut.
  4. Wyciągam strączki.
  5. Miksuję zupę tylko chwilę, do rozbicia części groszku.
  6. Podaję na ciepło z jogurtem i listkami mięty. Zamiast mięty można dodać świeży tymianek.

grochówka_groszek

grochówka_1

Polecam także bardzo zielony krem z groszku i kremową zupę z chipsami z pietruszki.

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *