Gryczane muffiny z kiszoną kapustą i grzybami

Tagi: , ,

Muffiny do zupy?! Brzmi nietypowo? Wcale nie, jeśli dodamy, że to muffiny… wytrawne. :) Dziś w wersji z kapustą i grzybami. Upieczone z mąki gryczanej zawierają dużo błonnika i sycą na długo. Idealnie sprawdzą się np. jako dodatek do barszczu – zamiast krokietów. Zaskoczcie domowników, podając im przysmak serwowany zazwyczaj na deser, jako dodatek do pierwszego dania! Muffiny nadadzą się także na wiosenny piknik albo szybki lunch w pracy czy szkole.

Gryczane muffiny z kiszoną kapustą i grzybami:

  • 1,5 szklanki mąki gryczanej
  • 2 jajka
  • 100 ml maślanki
  • 40 ml oleju
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 250 g kiszonej kapusty
  • 250 g grzybów: pieczarek/kurek/borowików
  • Krajanka Warzywna Winiary
  • Rozmaryn – kilka gałązek świeżego lub łyżka suszonego
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy na złoty kolor.
  2. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy na plasterki. Dorzucamy do cebuli, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy.
  3. W międzyczasie szatkujemy kapustę, obieramy marchewkę i ucieramy ją na tarce (na grubych oczkach). Przygotowane warzywa dodajemy do pieczarek i cebuli. Doprawiamy Krajanką Warzywną Winiary oraz rozmarynem. Dusimy jeszcze przez chwilę – aż wszystkie warzywa zmiękną, a woda odparuje.
  4. Do miski wlewamy maślankę, wbijamy jajka. Wsypujemy mąkę oraz sodę, mieszamy.
  5. Do tak przygotowanego ciasta dodajemy uduszoną kapustę z grzybami i cebulą – mieszamy do połączenia się składników.
  6. Gotowe ciasto nakładamy do foremek lub papilotek na muffiny.
  7. Wkładamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika, pieczemy ok. 25 minut – aż muffiny ładnie się zarumienią.

gryczane muffiny 3
gryczane muffiny 2
gryczane muffiny kolaz
gryczane muffiny 6

Zobacz też