Gryczane muffiny z kiszoną kapustą i grzybami
Tagi: dodatki do zup, przepisy wigilijne

Czas przygotowania: powyżej 30min. Poziom trudności: średni
Muffiny do zupy?! Brzmi nietypowo? Wcale nie, jeśli dodamy, że to muffiny… wytrawne. 🙂 Dziś w wersji z kapustą i grzybami. Upieczone z mąki gryczanej zawierają dużo błonnika i sycą na długo. Idealnie sprawdzą się np. jako dodatek do barszczu – zamiast krokietów. Zaskoczcie domowników, podając im przysmak serwowany zazwyczaj na deser, jako dodatek do pierwszego dania! Muffiny nadadzą się także na wiosenny piknik albo szybki lunch w pracy czy szkole.
Gryczane muffiny z kiszoną kapustą i grzybami:
Przygotowanie:
- Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy na złoty kolor.
- Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy na plasterki. Dorzucamy do cebuli, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy.
- W międzyczasie szatkujemy kapustę, obieramy marchewkę i ucieramy ją na tarce (na grubych oczkach). Przygotowane warzywa dodajemy do pieczarek i cebuli. Doprawiamy Krajanką Warzywną Winiary oraz rozmarynem. Dusimy jeszcze przez chwilę – aż wszystkie warzywa zmiękną, a woda odparuje.
- Do miski wlewamy maślankę, wbijamy jajka. Wsypujemy mąkę oraz sodę, mieszamy.
- Do tak przygotowanego ciasta dodajemy uduszoną kapustę z grzybami i cebulą – mieszamy do połączenia się składników.
- Gotowe ciasto nakładamy do foremek lub papilotek na muffiny.
- Wkładamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika, pieczemy ok. 25 minut – aż muffiny ładnie się zarumienią.



