Grzybobranie i co dalej, czyli jak czyścić grzyby

Tagi:

Zbieranie grzybów jest o wiele bardziej przyjemne od ich czyszczenia. Ale nie ma innej opcji, jak już się z grzybami do domu wróciło. O tym, co należy zrobić po powrocie z grzybobrania, a czego robić się nie powinno, przeczytacie dalej.

Kiedy czyścić grzyby?

Nie odkładaj czyszczenia na potem. To pierwsza zasada, której trzeba się trzymać, aby z zebranych grzybów mieć największy pożytek. Grzyby im świeższe, tym łatwiejsze do oczyszczenia. Od razu po grzybobraniu oczyszczamy grzyby z piasku i liści. Dokładnie sprawdzamy, czy grzyby nie mają dzikich lokatorów. Jeśli znajdziemy robaczywego grzyba, powinniśmy go od razu wyrzucić, by zminimalizować ryzyko przejścia robaczków na inne okazy. Reszta grzybów, które ocenimy na zdrowe, trafia do czyszczenia.

grzyby dyptyk 3

Jak czyścić grzyby?

Sposób czyszczenia grzybów zależy od tego, co chcemy z nimi zrobić po oczyszczeniu. Jeśli planujemy przyrządzić z nich zupę lub inne danie, możemy je wypłukać pod bieżącą wodą, a trudniejsze zabrudzenia zeskrobać za pomocą nożyka.

Grzyby przeznaczone na suszenie lub mrożenie nie powinny być myte. Trzeba zdjąć z nich wszystkie listki czy igły i przetrzeć wilgotną szmatką. Można też wyczyścić je pędzelkiem.

grzyby dyptyk 4

Co z maślakami?

Maślaki, zwłaszcza te zebrane tuż po deszczu, to ciężki grzyb do suszenia. Warto jednak uzbroić się w cierpliwość i foliowe rękawiczki (aby nie zabrudzić dłoni, bo trudno będzie je potem domyć), bo to bardzo smaczne grzyby. Po oczyszczeniu kapelusze maślaków powinno się obrać ze skórki.

grzyby dyptyk 2

Jeśli mamy z maślakami problemy, można na kilka godzin zalać je zimną wodą z solą (wcześniej usuwamy listki i igły oraz przycinamy nóżki). Dzięki temu pozbędziemy się z grzybów śluzu i łatwiej będzie je oczyścić i obrać.

Jak oczyścić kurki?

Kurki przez swoje blaszki są trudne do czyszczenia. Ale jest sposób, by w zupie czy innym daniu nie zaskoczyły nas drobinki piasku.

grzyby IMG_1890

Czyszczenie kurek:

  1. Czyścimy kurki z listków, mchu i innych łatwych do usunięcia zabrudzeń.
  2. Przekładamy kurki do miski, posypujemy solą, zalewamy wrzątkiem (kurki będą się unosić w wodzie, drobinki piasku – opadać na dno).
  3. Odstawiamy na kilka minut. Od czasu do czasu delikatnie mieszamy.
  4. Wyławiamy kurki łyżką cedzakową.

Gdyby kąpiel nie przyniosła oczekiwanych efektów, operację można powtórzyć 🙂

Na wszystkich, którzy cierpliwie i dokładnie oczyścili swoje grzyby, czeka pyszna nagroda, na przykład w postaci aromatycznej zupy grzybowej. Smacznego!

krem z kurek IMG_1758

 

Sprawdź też inne nasze wpisy, z których dowiesz się wszystkiego o tym, jak radzić sobie w kuchni!

Jak zabielić zupę? oraz Jak zagęścić zupę? a także Zakwaszanie zup – jak zakwaszać zupy?

Zobacz też