Gulasz węgierski z pieczarkami

Tagi: , ,

Tym razem mamy dla Was coś naprawdę pożywnego! Gulasz węgierski, czyli solidna porcja mięsa i warzyw. Przepis jest jednak wyjątkowo fit! Podczas gotowania mięsa nie podlewamy już rosołem. Zarówno warzywa, jak i mięso puszczą soki. Wywar zrobi się (prawie) sam, trzeba dać mu tylko chwilę. Gulasz węgierski nie należy do potraw, które przygotowuje się w tempie ekspresowym, warto jednak znaleźć dla niego chwilę. Kiedy już przygotujemy wszystkie składniki, wystarczy wrzucić je do garnka i doglądać.

Gulasz węgierski z pieczarkami można jeść zaraz po przygotowaniu jednak najlepiej będzie smakował na drugi dzień, kiedy danie nieco się “przegryzie”. Można go także zamrozić i trzymać w pogotowiu na czarną godzinę, kiedy nadejdzie głód, a zabraknie czasu lub ochoty na gotowanie. Choć czy to drugie jest w ogóle możliwe…? 🙂

Z podanych proporcji przygotujesz 4 porcje gulaszu.

Gulasz węgierski z pieczarkami:


  • 1 cebula biała
  • 1 cebula czerwona
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka żółta lub zielona
  • 400 g pieczarek
  • 500 g szynki (mięsa wieprzowego)
  • 1 puszka pomidorów
  • kilka łyżek oliwy
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Sól i pieprz
  • natka zielonej pietruszki

Przygotowanie:

  1. Cebule, czosnek i marchewki obrać.
  2. Cebule i czosnek posiekać, marchewki pokroić w plasterki.
  3. Papryki umyć, wydrążyć, pokroić w kostkę.
  4. Mięso umyć, pokroić na mniejsze kawałki – kosteczki.
  5. Na dnie dużego rondla rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę, czosnek i marchewki. Dodać curry, paprykę słodką i ostrą. Wymieszać. Warzywa zeszklić.
  6. Następnie dodać pokrojone papryki i mięso. Wymieszać. Całość chwilkę podsmażyć.
  7. Zmniejszyć ogień, dolać ok. 250 ml wody, przykryć rondel. Składniki dusić, od czasu do czasu mieszając.
  8. W międzyczasie pieczarki dokładnie umyć. Pokroić w plastry. Po ok. 30 minutach dodać je do rondla.
  9. Całość gotować na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut.
  10. Pod koniec gotowania dodać pomidory, gałkę muszkatołową i sos sojowy. Całość dusić jeszcze przez ok. 10 minut – aż pomidory się rozpadną.
  11. Gulasz doprawić solą i pieprzem do smaku.
  12. Na sam koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.

gulasz węgierski z pieczarkami z misą warzywgulasz węgierski z pieczarkami i kolorowymi warzywamigulasz węgierski z pieczarkami i pomidoramigulasz węgierski z pieczarkami i papryką z zieleninągulasz węgierski z pieczarkami i papryką z dodatkiem natki pietruszkigulasz węgierski z pieczarkami i papryką aromatyczne danieprzepis na gulasz węgierski z pieczarkami i papryką

 

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *