Indyjska zupa gulaszowa z jagnięciną

Tagi:

Wspominałam ostatnio o tym, że brałam udział w warsztatach kulinarnych – zapoznałam się bliżej z kuchnią indyjską, której wcześniej zupełnie nie znałam! Bardzo podobały mi się te wszystkie aromaty i smaki (choć dla mnie nieco zbyt ostre).

Dlatego postanowiłam odtworzyć zupę gulaszową, którą ugotowałam na warsztatach i zmienić nieco przepis, zachowując jednak smak i aromat. Niestety nie dostaliśmy przepisów, ale pamiętałam kolejność czynności i składniki niezbędne do przygotowania mojej zupy gulaszowej. Dodałam fasolkę szparagową i liście curry zastąpiłam zmielonym curry. Dodałam też zdecydowanie mniej pikantnych przypraw.

Indyjska zupa gulaszowa pięknie pachnie i rewelacyjnie smakuje.

Składniki:

  • 300 g jagnięciny (bez kości)
  • kawałek selera (90 g)
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1 marchewka (90 g)
  • 150 g mrożonego kalafiora
  • 80 g mrożonej fasolki
  • szczypta imbiru
  • 1 laska cynamonowa
  • 1 gwiazdka anyżu
  • świeża kolendra
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego (lub 1 ząbek czosnku)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki curry
  • szczypta chili pieprz cayenne
  • 330 ml soku pomidorowego
  • 700 ml zimnej wody
  • sól do smaku
  • cukier do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. (Z podanych składników można przygotować około 3-4 porcje zupy)
  2. Mięso i obrane warzywa kroimy w bardzo drobną kostkę (około 1 cm).
  3. Rozgrzewamy olej na dwóch patelniach i smażymy osobno mięso i pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, seler, kalafior i fasolkę ). Mięso i warzywa smażymy aż się przyrumienią.
  4. Do garnka wlewamy odrobinę oleju (1 niecała łyżeczka) i wrzucamy gwiazdkę anyżową i laskę waniliową. Smażymy około 5 minut.
  5. Dodajemy przygotowane wcześniej mięso i warzywa oraz wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy.
  6. Zalewamy sokiem pomidorowym i wodą. Gotujemy na średnim ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie (około 30 minut).
  7. Pod koniec gotowania zupę gulaszową doprawiamy do smaku solą i cukrem, i w razie potrzeby dodajemy nieco więcej chili pieprzu cayenne.
  8. Listki kolendry drobno siekamy i dorzucamy do zupy gulaszowej, część kolendry zostawiając do dekoracji.

Indyjska zupa gulaszowa z jagnięciną

zupa gulaszowa z jagnięciną

Polecam też:

Zupę gulaszową z wędzoną papryką

Węgierską zupę gulaszową – Bogracz

Zobacz też

4 Comments

  • Martynosia napisał(a):

    Zapowiada sie interesujaco 😉 musze wyprobowac, bo bardzo lubie baranine 😉 Wczoraj jadlam pyszna, co prawda nie w zupie, ale mysle ze taka tez bedzie super 😉 Szkoda tylko, ze moj facet nie przepada za tym miesem, bede musiala zjesc sama 🙂

    • Jola napisał(a):

      Baraninę i jagnięcinę jadam sporadycznie . Najczęściej podczas wyjazdów w góry. Zupę serdecznie polecam. Ma wyrazisty smak i aromat. Nie da się obok niej przejść obojętnie 😉
      U mnie też tak często bywa, że mój mąż lub dzieci nie lubią składników lub potraw które ja uwielbiam 🙂
      Pozdrawiam 🙂

  • Marlena napisał(a):

    Super pomysł? tylko jedno pytanie laska cynamonu czy wanilii ?‍♀️

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *