Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wspominałam ostatnio o tym, że brałam udział w warsztatach kulinarnych – zapoznałam się bliżej z kuchnią indyjską , której wcześniej zupełnie nie znałam! Bardzo podobały mi się te wszystkie aromaty i smaki (choć dla mnie nieco zbyt ostre).
Dlatego postanowiłam odtworzyć zupę gulaszową, którą ugotowałam na warsztatach i zmienić nieco przepis, zachowując jednak smak i aromat. Niestety nie dostaliśmy przepisów, ale pamiętałam kolejność czynności i składniki niezbędne do przygotowania mojej zupy gulaszowej. Dodałam fasolkę szparagową i liście curry zastąpiłam zmielonym curry. Dodałam też zdecydowanie mniej pikantnych przypraw.
Indyjska zupa gulaszowa pięknie pachnie i rewelacyjnie smakuje.
Mięso i obrane warzywa kroimy w bardzo drobną kostkę (około 1 cm).
Krok 2
10 min
Rozgrzewamy olej na dwóch patelniach i smażymy osobno mięso i pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, seler, kalafior i fasolkę ). Mięso i warzywa smażymy aż się przyrumienią.
Krok 3
5 min
Do garnka wlewamy odrobinę oleju (1 niecała łyżeczka) i wrzucamy gwiazdkę anyżową i laskę waniliową. Smażymy około 5 minut.
Krok
3 min
Dodajemy przygotowane wcześniej mięso i warzywa oraz wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy.
Krok 5
30 min
Zalewamy sokiem pomidorowym i wodą. Gotujemy na średnim ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie (około 30 minut).
Krok 6
3 min
Pod koniec gotowania zupę gulaszową doprawiamy do smaku solą i cukrem, i w razie potrzeby dodajemy nieco więcej chili pieprzu cayenne.
Krok 7
1 min
Listki kolendry drobno siekamy i dorzucamy do zupy gulaszowej, część kolendry zostawiając do dekoracji.
Krok 1
z
7
Mięso i obrane warzywa kroimy w bardzo drobną kostkę (około 1 cm).
Krok 2
z
7
Rozgrzewamy olej na dwóch patelniach i smażymy osobno mięso i pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, seler, kalafior i fasolkę ). Mięso i warzywa smażymy aż się przyrumienią.
Krok 3
z
7
Do garnka wlewamy odrobinę oleju (1 niecała łyżeczka) i wrzucamy gwiazdkę anyżową i laskę waniliową. Smażymy około 5 minut.
Krok
z
7
Dodajemy przygotowane wcześniej mięso i warzywa oraz wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy.
Krok 5
z
7
Zalewamy sokiem pomidorowym i wodą. Gotujemy na średnim ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie (około 30 minut).
Krok 6
z
7
Pod koniec gotowania zupę gulaszową doprawiamy do smaku solą i cukrem, i w razie potrzeby dodajemy nieco więcej chili pieprzu cayenne.
Krok 7
z
7
Listki kolendry drobno siekamy i dorzucamy do zupy gulaszowej, część kolendry zostawiając do dekoracji.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0