Indyjska zupa tikka masala

Tagi: ,

Wyjątkowo popularna w Wielkiej Brytanii, inspirowana kuchnią indyjską potrawa: kurczak tikka masala, to jedna z moich ulubionych propozycji przyrządzenia mięsa drobiowego. Dodatek przyprawy garam masala – mieszanki cynamonu, goździków, kuminu, kozieradki, kolendry i kopru włoskiego gwarantuje bogactwo aromatów. Wpadłam więc na pomysł, że być może uda się ugotować zupę o podobnych walorach smakowych, czyli indyjską zupę tikka masala. Eksperymenty w kuchni potwierdziły hipotezę badawczą! Z dodatkiem kukurydzy, zagryzana chlebkiem naan zupa tikka masala syci na długo, sprawdzi się więc także w roli obiadowego dania głównego.

Indyjska zupa tikka masala z kurczakiem:

  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółtka papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 mała puszka mleka kokosowego (200 g)
  • 1 limonka
  • Natka pietruszki
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • ½ łyżeczki  curry
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy w kosteczkę. Umyte papryki kroimy w cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy oliwę, lekko podsmażamy warzywa, a następnie dusimy je do miękkości, ok. 10 minut.
  2. Miękkie warzywa przekładamy do garnka, dodajemy do nich pomidory z puszki, mleko kokosowe oraz sok z limonki. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, dolewamy wody, aby zupa nie była za gęsta. Całość doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy.
  3. Kurczaka myjemy, sprawiamy i kroimy w paseczki. Do mięsa dodajemy wszystkie sypkie przyprawy. Obtaczamy kurczaka dokładnie w przyprawach. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy mięso i smażymy aż kawałki staną się złociste, ok. 10-12 minut.
  4. Zupę podajemy z kawałkami kurczaka, udekorowaną posiekaną natką pietruszki. Aby zupa tikka masala była wyjątkowo pożywna możemy dodać do niej kukurydzę lub zagryzać chlebkiem naan.

tikka masalazupa tikka masalaindyjska zupa tikka masala

zupa indyjskakurczak tikka masala

Zobacz też

9 Comments

  • Ula napisał(a):

    Witam!
    Wygląda super, jeśli tak smakuje jak wygląda to spróbuję ją ugotować.
    Indyjskie jedzonko mi pasuje.A na ile porcji/osób ta zupka?

  • Ewito napisał(a):

    Super zupa!! Mój mąż i syn zachwyceni i proszą o robienie zupy częściej 🙂 Rewelacyjna z zimnej porze 🙂

  • Monia napisał(a):

    A gdzie można kupić garam masala??
    Mam nadzieję że będą to jakieś sklepy typu Tesco, może Piotr i Paweł? :)))

    • Ania napisał(a):

      Powinno się i tam znaleźć, choć lepszej jakości przyprawy dostępne będą np. na eko bazarach. Pozdrawiam i zachęcam do gotowania 🙂 Ania

  • Kasia napisał(a):

    Mam pytanie. Czy jeśli chcę zrobić zupę w wersji wege to wszystkie przyprawy mogę dodać nie do mięsa a do zupy? I czy dekoracja ze świeżej kolendry będzie tak samo pasować jak pietruszka?

    • Ania napisał(a):

      Jak najbardziej, przyprawy można dodać po prostu do zupy. Kolendra sprawdzi się doskonale. Życzę smacznego! 🙂 Ania

  • Jarosław napisał(a):

    Ile wody dla tych proporcji

    • Ania napisał(a):

      Polecam dodać ok. 0,5 litra wody, warto jednak obserwować, jak zmienia się konsystencja i dolewać wodę stopniowo. Życzę smacznego 🙂 Ania

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *