Jak i czym ostrzyć noże?

Tagi:

Nóż to najważniejsze narzędzie w kuchni. Jaki nóż wybrać, aby siekanie, filetowanie czy wykrawanie nie sprawiało najmniejszego problemu? Mnogość i różnorodność dostępnych na rynku noży może przyprawiać o zawrót głowy. Do wyboru są noże o specjalnym przeznaczeniu, np. do mięsa, wędlin, warzyw, chleba lub podstawowy nóż – uniwersalny, który ma szerokie zastosowanie, a do tego jest bardzo poręczny. Jak zatem zadbać o swoje noże?

Dlaczego posiadanie ostrych noży jest tak ważne?

Najważniejsze, aby Twój nóż był ostry. Tylko taki nóż ułatwi i przyspieszy pracę w kuchni. Dodatkowym atutem ostrego noża jest wygląd i smak potraw – pokrojone ostrym nożem owoce czy warzywa nie będą zmiażdżone. Zbyt tępy nóż wymaga dużego wysiłku, aby nim kroić. Może także łatwo ześlizgnąć się z krojonego produktu, przez co dotkliwie pokaleczy.

Czym ostrzyć noże?

Jest duży wybór ostrzałek, stalek i specjalnych kamieni. Każdy znajdzie coś dla siebie.

Stalka – to pręty do ostrzenia noży o odpowiedniej twardości. Należy pamiętać, że im twardszy materiał, z którego zrobiono nóż, tym twardszy powinien być materiał stalki. Używana zarówno przez profesjonalnych kucharzy, jak i amatorów sztuki kulinarnej.

Kamień do ostrzenia noży – kamienie różnią się między sobą materiałem, z którego zostały wykonane. Wśród nich wyróżniamy:

  • kamień naturalny – wypada raczej słabo na tle nowocześniejszych rozwiązań. Ostrzenie tego typu ostrzałką jest czasochłonne, gdyż kamienie powoli zbierają stal, a same szybko się zużywają, do tego kamienie naturalne są dość drogie.
  • kamień ceramiczny – jest mniej podatny na zapychanie od kamienia naturalnego, a przy tym jest na tyle twardy, że pozwala na ostrzenie naprawdę wielu typów noży. Kamienie ceramiczne opisane są liczbą oznaczającą tzw. gradację kamienia, czyli jego ziarnistość (im niższa liczba, tym bardziej chropowata powierzchnia).

Osełka diamentowa – pozwala na ostrzenie szybkie, skuteczne, a przy tym powierzchnia ostrząca nie odkształca się i nie deformuje. Jej wadą jest jednak cena – niestety, jest ona dość wysoka.

Jak ostrzyć noże?

Kamień ostrzący połóż na płaskiej powierzchni. Przed przystąpieniem do ostrzenia dobierz odpowiedni kąt (dla większości stali to kąt około 20 stopni na stronę). Ostrzenie zacznij od krawędzi tnącej przy rękojeści, potem przesuń do czubka. W ten sposób naostrzysz całe ostrze. Wykonaj taką samą liczbę pociągnięć z jednej i z drugiej strony, tylko wtedy ścierasz stal z powierzchni tnącej równomiernie.Noże jak je ostrzyć? czym ostrzyć noże?

A jeśli zastanawiasz się nad sztuką rzeźbienia potraw, sprawdź noże do carvingu. Dowiedz się również, jak przeprowadzić kuchenne porządki – podpowiadamy, jak wyczyścić przypalony garnek i zabrudzony piekarnik, deskę do krojenia i nie tylko! Z naszych poradników dowiesz się również, jak przechowywać przyprawy.

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *