Jak obrać paprykę ze skóry?

Tagi: ,

Zielona, czerwona, żółta, a może pomarańczowa? Papryka to jedno z tych warzyw, które ma wiele zastosowań. Można ją jeść na surowo, dodać do sałatki, zaserwować faszerowaną. W naszej kuchni często spotkacie ją jako składnik zup. Gęsty krem z papryki to danie, które gości na moim stole przynajmniej raz w miesiącu. Papryka dobrze smakuje także na kanapkach. Warzywo to, choć bogate w witaminy i składniki, nie należy niestety do lekkostrawnych. Aby lepiej je strawić, dobrze jest pozbawić jej skórki. Skórka papryki jest jednak niezwykle cienka i trudna do obrania. Zatem…jak obrać paprykę ze skóry? Podrzucamy kilka sprawdzonych pomysłów, dzięki którym papryka zacznie częściej gościć w Twojej kuchni.


Jak obrać paprykę ze skóry?

Jednym z najprostszych sposobów na to, aby obrać paprykę ze skóry, jest umieszczenie jej w garnku z gorącą wodą. Warzywo należy dokładniej zanurzyć w wodzie i kilka razy odwrócić. Po wyciągnięciu jej z wody, sparzona skórka powinna łatwo odejść – podobnie jak w przypadku pomidora.

Kolejny sprawdzony sposób na obieranie!

Innym pomysłem na to, jak obrać paprykę ze skóry, może być upieczenie papryki w piekarniku. Papryki należy umyć, wydrążyć, a następnie pokroić na mniejsze części. Kawałki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie skropić oliwą. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni, najlepiej z funkcją termoobiegu. Papryki powinno się piec przez min. 20 minut – do momentu, kiedy skórka się pomarszczy i zacznie przypalać. Niech nie przerazi Was zwęglona wierzchnia warstwa. Po wyjęciu papryki z piekarnika, skórkę należy delikatnie naciąć nożem i zdjąć. Można ją także włożyć do foliowego woreczka i przez chwilę potrząsać i obracać – skórka powinna odejść. Upieczona w ten sposób papryka nada się doskonale do zupy lub na kanapki.

Poznaj przepisy wykorzystujące paprykę!

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *