Jak suszyć owoce na zupę lub przekąskę?

Tagi: , ,

Wigilia już za moment, a wraz z nią nadchodzi też tradycyjny kompot z wędzonych owoców. Charakterystyczny smak i aromat wędzonych owoców trzeba lubić – ja akurat nie lubię, więc z przyjemnością zastąpię kompot zupą z owoców suszonych.

Do jej przygotowania wykorzystałam między innymi owoce suszone przeze mnie i to całkiem niedawno. Suszyłam gruszki, udało mi się kupić zgrabne malutkie, więc ślicznie wyglądały pokrojone na plasterki.

Jak suszyć owoce?

Przygotowanie:

  1. Gruszki do suszenia warto wybrać dość twarde. Można je suszyć razem ze skórką.
  2. Kroiłam gruszki w cienkie plasterki, z każdego plasterka wykroiłam gniazdo nasienne. Jeśli gruszek do suszenia mamy dużo, można pokroić je w ćwiartki, a w plasterki dopiero po usunięciu gniazd nasiennych.
  3. Plasterki gruszki poukładam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 70°C.
  4. Mniej więcej po godzinie zmniejszyłam temperaturę do 60°C, a po następnej godzinie do 50°C.
  5. W takiej temperaturze suszyłam gruszki jeszcze kilka godzin. Suszenie trwa długo, a jak długo, zależy od wielkości suszonych kawałków. Małe gruszki można suszyć w całości, ale wtedy czas jeszcze bardziej się wydłuży. W podobny sposób jak gruszki można suszyć jabłka.

Takie cieniutkie plasterki są pochłaniane przez moje dzieci w każdej ilości. Dlatego nie wystarczyło do mojej wigilijnej zupy z suszu i musiałam dokupić suszonych owoców! 🙂

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *