Jak ugotować zupę z botwiny dla dzieci?

Tagi: , , , ,

Sezon na botwinę trwa w najlepsze! Warto zatem najeść się tego zdrowego warzywka na zapas (och, gdyby tylko się tak dało!). Okres w którym bez problemu dostaniemy ją w niemalże każdym warzywniaku trwa niestety zaledwie kilka chwil. Botwinką zajadać mogą się zarówno dorośli, jak i najmłodsi. Podpowiadamy zatem, jak ugotować zupę z botwiny dla dzieci? W dzisiejszym wpisie znajdziesz klika cenny wskazówek, podlinknowałam także sprawdzone przepisy na różne wersje zupy z botwinki.

Botwinka – dobra na wszystko!

Na początek kilka słów o dobroczynnych właściwościach młodych buraków. Botwinka to prawdziwe bogactwo wapnia i żelaza, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju aktywnych maluchów. Ze względu zawartą w niej witaminą C – wzmacnia odporność. Ponadto burak posiada dużo kwasu foliowego, który odpowiada za regulację wzrostu i funkcjonowania komórek. Właściwy poziom kwasu foliowego chroni także przed anemią.

Obiadek dla małych alergików

W zupie, oprócz botwinki, powinny znaleźć się takie warzywa, jak m.in. marchewka czy kalarepka – obydwa, ze względu na swój delikatnie słodki smak są zwykle lubiane przez najmłodszych. Dobrze smakowała będzie także fasolka szparagowa. Propozycja przepisu z wykorzystaniem fasoli: tutaj. W zależności od wieku dziecka, warzywa pokrój bardzo drobno lub nieco grubiej – tak, aby było też co pogryźć 😉 Zupa z botwiny to dobre rozwiązanie dla wszystkich dzieciaków, które zmagają się z alergiami, nietolerancją laktozy czy glutenu. Zupę można przyrządzić także na samych warzywach lub delikatnym mięsnym wywarze z kurczaka lub indyka, bez dodatku mąki czy produktów mlecznych. Wyrazisty aromat warzyw sprawia, że nie trudno wydobyć z nich smak i obejdzie się bez długiej listy dodatków.

Nie przesól!

Podczas gotowania zupy dla najmłodszych należy pamiętać, aby nie przesadzić z przyprawami. Zbyt pieprzna lub ostra zupa niekoniecznie zasmakuje najmłodszym. Gotując dla najmłodszych postawmy zatem na delikatne smaki. Nie szalejmy z przyprawami, dodajmy też mniej soli niż zwykle.

Co do zupy?

W ramach dodatku do zupy postaw na tradycyjne jajko ugotowane na twardo lub na półmiękko. Przepis na zupę z botwiny z jajkiem od zielononóżki kuropatwianej znajdziesz tutaj. Jeśli Twoje pociechy to niejadki – wkrój do zupy kilka zimniaków lub zabiel tłustą śmietaną. W ten sposób skutecznie podniesiesz jej wartość kaloryczną. Zupę z botwiny możesz także podać z ziemniaczanym purée. Jeśli Twoje pociechy przepadają za kokosowym smakiem zupę możesz zabielić mlekiem kokosowym. Zyska ona nieco na kaloryczności, o aromacie nie wspominając!

Zupa dla całej rodziny

Botwina ze względu na swoje dobroczynne właściwości polecana jest nie tylko najmłodszym, ale także rodzicom. Warzywo to łączy bowiem w sobie kilka różnych właściwości. Jednocześnie pobudza apetyt (co ważne w przypadku małych niejadków) i koi nerwy, a to z kolei z pewnością przyda się z pewnością wszystkim zmęczonym mamom i tatom 😉

Krem z botwiny?

Z powyższymi podpowiedziami należy udać się do sklepu jarzynowego, a potem bezpośrednio do kuchni! 🙂 Na dniach wyglądajcie na blogu przepisu na botwinkę w nowoczesnym wydaniu, w formie zupy krem! Przecierana zupa o aksamitnej konsystencji przypadnie do gustu także najmłodszym. Jeśli do jej przygotowania użyjesz mniejszej ilości bulionu – wyczarujesz mus, który zamkniesz w słoiczku i zaserwujesz swojemu maluchowi na obiadek w domu czy podczas spaceru.

Do zupy z botwinki możesz zaserwować:

1 komentarz

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *