Jak wybrać najlepszą patelnię do smażenia?

Tagi:

Patelnia to podstawowy element wyposażenia każdej kuchni. Niezbędna do przygotowania wielu smacznych potraw takich jak np. naleśniki czy chrupiące placki ziemniaczane. Jak wybrać najlepszą patelnię do smażenia?

Jak wybrać patelnię do smażenia?

Pierwszą rzeczą, na którą warto zwrócić uwagę to dostosowanie patelni do rodzaju kuchenki. O ile w przypadku kuchenki gazowej czy elektrycznej wybór jest prosty (pasują wszystkie patelnie), to przy kuchence indukcyjnej należy pamiętać, że konieczne jest używanie tylko naczyń wykonanych z materiałów ferromagnetycznych. Ich dno jest płaskie, równe i nieco większe od średnicy palnika. Naczynia do kuchenki indukcyjnej oznaczone są odpowiednim znakiem przypominającym sprężynkę.

Przy wyborze patelni należy wziąć pod uwagę także materiał, z którego została wykonana, rodzaj powłoki i jej zastosowanie. Mnogość i różnorodność dostępnych na rynku patelni może przyprawiać o zawrót głowy. Do wyboru patelnie: ceramiczne, emaliowane, żeliwne, czy teflonowe. Przyjrzymy się teraz najpopularniejszym z nich.

Patelnia ceramiczna, czyli jaka?

Patelnie z powłoką ceramiczną są odporne na wysoką temperaturę i bardzo długo utrzymują ciepło. Mają gładką i nieprzywierającą powierzchnię, która jest odporna na zarysowania. Jednak mimo wszystko używając jej warto posługiwać się drewnianymi lub silikonowymi przyborami kuchennymi. Największą zaletą patelni ceramicznej jest to, że jest przyjazna zarówno dla zdrowia, jak i dla środowiska naturalnego, bo podczas smażenia nie wydzielają się żadne szkodliwe substancje. Co więcej, patelnia z powłoką ceramiczną nie wpływa w żaden sposób na smak i zapach przygotowywanych na niej potraw.

Patelnia teflonowa i jej największe zalety

Patelnie teflonowe są chyba najczęściej spotykane w kuchniach. Są bardzo uniwersalne – sprawdzą się zarówno do smażenia jajek, naleśników czy bardziej wyszukanych potraw. Patelnie z powłoką teflonową umożliwiają smażenie w wysokich temperaturach, bez dodatku tłuszczu lub z jego niewielką ilością. Smażąc na takiej patelni należy zaopatrzyć się w drewniane lub silikonowe przybory kuchenne, ze względu na to, że powłokę można bardzo łatwo porysować. Zadrapana powłoka traci swoje właściwości nieprzywierające i może być toksyczna. Uszkodzona patelnia nadaje się już tylko do wyrzucenia.

Patelnia żeliwna – niezniszczalne naczynie?

Patelnie żeliwne są ciężkie, solidne i właściwie niezniszczalne. Odporne na wszelkie zarysowania, gdyż nie są pokryte żadną powłoką. Ze względu na to, że są wykonane z naturalnych materiałów, są bezpieczne dla naszego zdrowia. Żeliwo nagrzewa się równomiernie i powoli, co pozwala na osiągniecie rewelacyjnych efektów. Bardzo dobrze sprawdzają się do smażenia mięsa lub przygotowywania dań jednogarnkowych. Wymaga użycia większej ilości tłuszczu niż w przypadku patelni teflonowej czy ceramicznej. Można używać ich w piekarniku.

Patelnia emaliowana, dlaczego powoli odchodzi do lamusa?

Mimo że estetyczne i kolorowe, to obecnie rzadziej używane. Może dlatego, że dość łatwo je uszkodzić. Emalia nie jest odporna na zarysowania, dlatego wymaga użytkowania silikonowych lub drewnianych przyborów kuchennych. Patelnie emaliowane mają także mniejsze właściwości nieprzywierające.

patelnia do smażenia

 

Teraz, gdy już wiemy, jakie są rodzaje patelni do smażenia, podpowiadamy, co możesz przyrządzić na najbliższy posiłek!

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *