Jak zabielić zupę?

Tagi:

Pamiętam swoje pierwsze kroki, które stawiałam w kuchni. Nie chodzi mi oczywiście o lata dziecięce, ale o czas kiedy stałam się żoną i samodzielną gospodynią domową. Przyzwyczajona do pysznych obiadów mamusi teraz sama musiałam przygotować coś dla swojej rodziny. Wspomnienie pierwszych obiadów, przypalonych kotletów, wyrzuconych garnków, przesolonej zupy lub potraw bez smaku, prześladuje mnie do dzisiaj. Po latach wpadek nauczyłam się co zrobić, aby nie wykipiała mi woda z gotujących się ziemniaków i jak zabielić zupę, aby nie zwarzyła się śmietana. Dla każdej osoby, która spędziła trochę godzin w kuchni to pestka, ale jako początkująca gospodyni domowa miałam z tym niemały problem, bo nawet najsmaczniejsza pomidorowa, w której zwarzy się śmietana nie wygląda apetycznie. Dzisiejszą poradę kieruję więc do wszystkich osób, które jak ja kiedyś, stawiają swoje pierwsze kroki w kuchni i błądzą, popełniają błędy i dopiero uczą się, że gotowanie jest proste i przyjemne, ale trzeba przestrzegać kilku zasad.

Jak zabielić zupę?

Jak zabielić zupę, aby nie zwarzyła się śmietana?

Cały sekret tkwi w hartowaniu. Nigdy nie wlewamy śmietany bezpośrednio do garnka z gorącą zupą. Do osobnej miseczki odlewamy nieco gorącej zupy i powoli dodajemy śmietanę ciągle mieszając. Dopiero tak przygotowaną dodajemy do zupy i mieszamy. Zabieloną zupę odstawiamy z gazu. Najczęściej na 1,5 litra zupy dodaję 4-5 łyżek śmietany, ale przy przepisach na blogu znajdziecie dokładne ilości śmietany jakie trzeba dodać.

Jeśli chcemy zabielić i jednocześnie zagęścić zupę, to dodajemy do zimnej śmietany nieco mąki (3 łyżki mąki na 1 opakowanie śmietany) i bardzo dokładnie mieszamy trzepaczką lub widelcem. Tak przygotowaną śmietanę mieszamy z odrobiną zupy i dolewamy powoli do garnka ciągle mieszając.

Jeśli chcemy „odchudzić” naszą zupę to warto zabielić ją jogurtem naturalnym. Do zabielenia zupy można też wykorzystać kefir, mascarpone lub serek śmietankowy. W przypadku jogurtu i kefiru postępujemy dokładnie tak jak ze śmietaną. Mascarpone i serek śmietankowy przed dodaniem do zupy mieszamy bardzo dokładnie z odrobiną jogurtu lub śmietany, a następnie mieszamy z chochlą gorącej zupy. Wlewamy do garnka i ciągle mieszamy.

Sposoby na zabielenie zupy

Co zrobić jeśli mimo wszystko śmietana zwarzy się nam w zupie?

Procesu nie da się niestety odwrócić ale można zupę przelać przez gęste sitko lub dokładnie zmiksować blenderem. Dobra wiadomość jest taka, że zwarzona śmietana nie zmienia smaku zupy, a jedynie nie dodaje jej uroku.

Życzę Wam cierpliwości, wytrwałości i wielu sukcesów w gotowaniu  🙂

Zabielanie zupy

Polecam też inne porady kulinarne:

Jak zagęścić zupę?

Jak przechowywać żywność?

Jakie mięso do rosołu?

Jak kupić świeżą rybę?

Jak zrobić uszka do barszczu

Uprawa ziół w domu

Zobacz też

4 Comments

  • Justyna napisał(a):

    Jak widzę post dodany lata temu, jednak nie dość, że upewnił mnie w tym co chciałam zrobić to do tego bardzo urzekł mnie jego wstęp – trafiłam tu właśnie jako świeżo upieczona żona robiąca pierwszą samodzielną zupę! Dziękuję, pozdrawiam! 🙂

  • Marysia napisał(a):

    Dzień dobry! A czy taką już prawidłowo zabielona zupę można zagotować? Np. Następnego dnia po zrobieniu,żeby podać gorącą. Czy nie wolno jej już doprowadzać do wrzenia, bo śmietana mimo wszystko się zwarzy? Pozdrawiam.

    • Agata napisał(a):

      Jeśli gotujemy zupę „na dwa dni”, warto część odlać do drugiego garnka i zabielić tylko tę przeznaczoną do zjedzenia dzisiaj. Pozdrawiam.

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *