Jak zagęścić zupę?

Tagi:

Kiedy tylko jesienią zaczynają się nieco chłodniejsze dni chętniej sięgamy po rozgrzewające i sycące zupy.

W moim domu zupa zazwyczaj nie jest jedynie częścią obiadu , bo stanowi główne danie podane z kromką chleba, naleśnikami czy pieczywem czosnkowym. W chłodniejsze dni moja rodzina domaga się zup bardziej treściwych, więc częściej gotuję kapuśniak, grochówkę lub zupę gulaszową, które dodatkowo zagęszczam i tu pojawia się pytanie – jak zagęścić zupę?

To, czym zagęścimy daną zupę zależy od naszych upodobań kulinarnych, rodzaju zupy i smaku jaki chcemy uzyskać w efekcie końcowym.

Jak zagęścić zupę?

1. Zagęszczanie mąką

Chyba najbardziej popularną metodą zagęszczenia zupy jest dodanie do niej mąki. Mąkę przed dodaniem do zupy bardzo dokładnie mieszamy z zimną wodą. Rozcieramy ją łyżką lub trzepaczką do momentu aż nie będzie grudek. Tak przygotowaną dodajemy bardzo powoli do zupy ciągle mieszając. Najlepiej zdjąć na chwilę zupę z gazu. Po dodaniu mąki, zupę ponownie nastawiamy na gaz (aby całość się zagotowała).

Mąką zazwyczaj zagęszczamy zupy gulaszowe i grzybowe.

2. Zagęszczanie zasmażką

Zasmażka to też mąka, ale przygotowana na bazie z tłuszczu: masła lub oleju. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i dodajemy mąkę. Dokładnie mieszamy trzepaczką i trzymamy na małym ogniu do momentu aż zasmażka nabierze delikatnie złotego koloru.

Kapuśniak z kaszą jęczmienną zagęszczam zazwyczaj zasmażką.

3. Zagęszczanie śmietaną

Kolejną bardzo popularną metodą zagęszczania zupy jest dodanie do niej gęstej śmietany. Śmietana nie tylko sprawi, że zupa zyska na gęstości, ale i na smaku. Nie dodajemy  jej bezpośrednio do gorącej zupy. Odlewamy nieco zupy do osobnej miski i odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Dolewamy śmietanę powoli, ciągle mieszając. Tak przygotowaną śmietanę dodajemy do garnka z gorącą zupą.

Śmietana świetnie sprawdzi się w towarzystwie zupy pomidorowej, koperkowej, grzybowej czy ogórkowej.

4. Zagęszczanie pieczywem

Jeśli nie lubicie zup zagęszczanych mąką, to świetną alternatywą jest pieczywo razowe. To metoda zdecydowanie zdrowsza i według mnie też smaczniejsza. Dodatek pieczywa razowego świetnie zagęści nam zupę. Można pokroić kromki chleba na małe kawałki lub rozdrobnić je w mikserze i dodać w momencie kiedy zupa będzie już prawie gotowa.

Takie zmiksowane pieczywo dodałam do zupy grzybowej z suszonych grzybów, a Agatka zagęściła wiejską zupę z fasolą i soczewicą pokrojonymi kromkami razowego chleba.

5. Zagęszczanie serem

To bardzo prosta i jakże smaczna metoda zagęszczenia zupy. Świetnie sprawdzi się tutaj ser mascarpone jako dodatek do delikatnych zup o kremowej konsystnecji lub serki topione, które nie tylko zagęszczą nam zupę, ale podniosą jej walory smakowe.

W przypadku serka mascarpone i serka topionego postępujemy podobnie jak ze śmietaną. Odlewamy nieco zupy do osobnego naczynia i zostawiamy do wystudzenia. Dokładnie mieszamy i dodajemy do garnka z zupą ciągle mieszając. Nie gotujemy już zupy.

Serek topiony świetnie sprawdzi się jako dodatek do kremowej zupy z pora, a ser mascarpone podkręci smak zupy rybnej z pieczonego łososia.

Jak zagęścić zupę?

6. Zagęszczanie jajkiem

Żółtko jajka mieszamy widelcem lub trzepaczką ze śmietaną lub odrobiną zupy i powoli dodajemy do gorącej zupy ciągle mieszając. Po dodaniu żółtka zupy już nie gotujemy.

Agatka zagęściła żółtkami zupę neapolitańską.

Tak zagęszczona zupa smakuje naprawdę rewelacyjnie .

7. Zagęszczanie kisielem

Kisiel kojarzy się nam z deserem i słodkim dodatkiem do obiadu lub kolacji, ale rewelacyjnie sprawdza się też w roli zagęszczacza w zupach owocowych. Takie zupy z pewnością pokochają Wasze dzieci. Kisiel rozrabiamy z zimną wodą i dodajemy do gotującej się zupy na 1 minutę przed końcem gotowania.

Latem ugotowałam zupę jagodową, dodałam do niej kisiel i podałam z naleśnikami z serkiem śmietankowym.

Sposoby na zagęszczenie zupy

Zobacz też

9 Comments

  • Baśka napisał(a):

    Ostatnio nie miałam pomyslu na zagęszczenie i stwierdziłam, że zblenderuję warzywa, ktorych nie chca jeść moje dzieci (np pietruszka i seler). Zmiksowałam je z odrobina zupy w oddzielnym naczyniu i dolałam do reszty. Zupa wyszla naprawde pyszna, byla gęsta, zdrowa i przemyciłam w ten sposób warzywa 🙂 polecam i pozdrawiam

    • Jola napisał(a):

      Basiu, dziękujemy za świetny pomysł na zagęszczenie zupy i przemycenie cennych witamin 🙂
      Pozdrawiamy

  • Magdalena napisał(a):

    Ja zageszczam zupe podobnie jak Basia;) tylko zamiast zbledowac same warzywa dodaje odrobine filetow z indyka/ugotowanych lub z grilla przygotowanych juz wczesniej/ mieszam z warzywami z zupy /oczywiscie wybieram te,ktore moje dzieci nie lubia/ i dodaje 1 lub 2 lyzki sera philadelphia. Pychotka ;-)I pozniej mieszam wszystko razem. Moje dzieci kochaja zupy.Uwielbiam fantazjowac w kuchni. Zycze wszystkim wspanialych inspiracji w kuchni.
    Pozdrawiam Magdalena

    • Agata napisał(a):

      Super pomysł z tym mięsem, skorzystam i w swojej kuchni 🙂 Warzywami zagęszczam zupy bardzo często, to świetny sposób na przemycenie w zupie tego, co w kawałkach kłuje w oczy :p Dziękujemy i pozdrawiam 🙂

  • Aldi napisał(a):

    zagęszczam zmiksowanymi ziemniakami z poprzedniego obiadu 🙂

  • Wojtek1968 napisał(a):

    Witam jestem Wojtek. Ja zagestrzam zupę wrzucając jedna lub dwie pyzy z mięsem ok. pół godziny lub wcześniej przed jej ukończeniem

  • Monika napisał(a):

    Zupę ogórkową jak zagęszczam to też daję mąkę dobrze ja mieszam z wodą by nie było grudek dodaje do tego śmietanę mieszam razem i do garnka z zupa zagotowuje i zupka jest pyszna 🙂 A twoje sposoby są bardzo ciekawe wypróbuję na pewno dodam jeszcze że zageścić zupę można także serkiem topionym 🙂

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *