Jak zrobić idealne ciasto na uszka i pierogi – testujemy przepisy z jajkiem, żółtkiem i bez jajka

Tagi:

Wszyscy kochają uszka i pierogi. Dobre uszka i pierogi, a takich nie da się zrobić bez dobrego ciasta. Sposobów na ciasto jest wiele, a wiele sporów toczy się wokół kwestii dodawania czy też niedodawania do ciasta jajka lub żółtka. Postanowiłam przetestować trzy sposoby na ciasto na uszka, bo może moje ulubione (z jajkiem) wcale nie jest idealne?

Zanim jednak zabierzemy się za lepienie uszek lub pierogów, warto wiedzieć, że…

Co warto wiedzieć, zanim zabierzemy się za ciasto na uszka i pierogi?

Mąka

Każda mąka trochę inaczej chłodnie wodę, możemy mieć nawet ten sam typ, a za każdym razem gdy będziemy trzymać się dokładniej ilości składników, ciasto może się mieć inną konsystencję. Dlatego trochę prawdy jest w tym, że dobrze jest gotować „na oko”. Idealne ciasto powinno być miękkie, elastyczne. Czasem trzeba dodać do niego odrobinę wody lub przy wałkowaniu podsypać je mocniej mąką.

Woda

Do ciasta dodajemy bardzo gorącą wodę, najlepiej wrzącą. Wówczas mąka się zaparzy, dzięki czemu ciasto będzie miękkie i elastyczne. Przygotowując ciasto z jajkiem, gdy dolewamy wodę, zasypujemy ją mąką i dopiero później łączymy z jajkiem.

Olej

Do ciasta na pierogi i uszka warto dodać olej rzepakowego. Jego ilość zależy od rodzaju ciasta – do ciasta z jajkiem lub żółtkiem dodajemy 1-2 łyżki, do ciasta bez jajek – 5 łyżek. Można też zamiast oleju dodać roztopione masło.

Wyrabianie ciasta

Przygotowując ciasto na uszka i pierogi, trzeba uzbroić się w cierpliwość i starannie je wyrobić.

Ciasto musi odpocząć

Ciasto na uszka i pierogi przed wałkowaniem powinno odpocząć 10-15 minut, przykryte ściereczką lub miską. Będzie wtedy bardziej miękkie. Kiedy jednak zabierzemy się za wałkowanie, nasza praca powinna nabrać tempa, bo rozwałkowane ciasto szybko wysycha.

aa ciasto na uszka IMG_6986

Ogłaszam zwycięzcę, czyli wyniki testu

Test rozpoczęłam od mojego ulubionego ciasta z całym jajkiem. Robię takie od lat i zawsze jestem z niego bardzo zadowolona, jest miękkie, elastyczne, można je cienko rozwałkować, a brzegi ciasta łatwo skleić. Ugotowane jest pyszne i tak miękkie jak lubię. Byłam pewna, że mój faworyt wygra, a jednak…

Ciasto bez jajka bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło. Wałkuje się je z jeszcze większą łatwością, niż moje ulubione, łatwo skleja się z niego uszka i pierogi. Ciasto po ugotowaniu było bardzo miękkie, myślę, że wcale nie trzeba było tak cienko go wałkować, a pierogi i uszka i tak byłyby mięciutkie – to ważna informacja dla tych, którzy lubią pierogi z grubszym ciastem. Ja akurat lubię cienkie, ale i tak jestem pod wrażeniem tego ciasta. Ale…

Nie ciasto bez jajka, a ciasto z żółtkiem zajęło pierwsze miejsce w moim rankingu. Ma wszystkie zalety ciasta bez jajka, a dodatkowo o wiele ładniejszy kolor. Można spróbować dodać do ciasta bez jajka odrobinę kurkumy, by osiągnąć podobny efekt, ale i tak ciasto z żółtkiem jak dla mnie jest zwycięzcą.

Oczywiście zachęcam do wypróbowania wszystkich trzech przepisów, (które znajdziecie niżej) bo tak naprawdę bardzo wiele zależy od naszych indywidualnych preferencji. W każdym razie śmiało możecie się zabierać za każdy z nich. Żadne z tych ciast nie sprawiało najmniejszych kłopotów przy wyrabianiu, wałkowaniu, wycinaniu czy też zlepianiu brzegów.
Smacznego 🙂

Ciasto na uszka bez jajka:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy szczyptę soli, stopniowo dodajemy gorącą wodę i olej w temperaturze pokojowej, wyrabiając elastyczne, gładkie ciasto. Żeby się nie poparzyć, nie wkładamy ręki we wrzątek, tylko zasypujemy go mąką, początkowo mieszamy ciasto tępą stroną noża.
  2. Odstawiamy ciasto na 15 minut przykryte miską lub ściereczką.
  3. Dzielimy ciasto na pół, połowę chowamy z powrotem pod ściereczkę, drugą połowę cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółeczka, nakładamy farsz, gotujemy uszka lub pierogi. Później to samo powtarzamy z drugą częścią ciasta.

Ciasto na uszka z żółtkiem:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki gorącej wody
  • szczypta soli
  • żółtko
  • łyżka oleju

Przygotowanie:

  1. Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Łącząc składniki uważamy, by nie zalać żółtka gorącą wodą (zetnie się).
  2. Odstawiamy ciasto na 10-15 minut, przykryte ściereczką lub miską.
  3. Ciasto dzielimy na dwie części, gdy z jednej wycinamy kółka, druga czeka na swoją kolej pod przykryciem.
  4. [skladniki tytul="Ciasto na uszka z jajkiem" czas=0:15]2 szklanki mąki pszennej;2 łyżki oleju;jajko;szczypta soli[/skladniki]
  5. Z podanych składników wyrabiamy elastyczne ciasto, odstawiamy na 15 minut pod przykryciem.
  6. Połowę porcji cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółka na uszka lub pierogi, faszerujemy i wrzucamy na wrzątek do gotowania. Podobnie postępujemy z drugą częścią ciasta.

5 sposobów na barszcz IMG_7001

Zobacz też

10 Comments

  • Anna Matysik napisał(a):

    Super przepis, na pewno wypróbuję wersję z żółtkiem. Mam dwa szybkie pytanka:
    1. Czy zamiast oleju można zastosować oliwę z oliwek?
    2. Czy można pierogi gotować na parze (zamiast wrzucania do wrzątku)?
    Pozdrawiam smacznie!

    • Agata napisał(a):

      Witam, odkąd pojawiły się krajowe truskawki, lepię pierogi na okrągło – i najczęściej robię ciasto bez jajka, bo zawsze można ciasto dorobić w dowolnej ilości, nie trzeba też zastanawiać się, co zrobić z białkiem, bo bezy nie są moją specjalnością 🙂 Zamiast oleju do ciasta jak najbardziej można dodać oliwę z oliwek. Co do gotowania na parze, trudno mi się wypowiedzieć, bo nigdy w ten sposób nie przygotowywałam pierogów – na pewno można, ale czy akurat moje ciasto będzie się na takie pierogi nadawało? Poza tym nie wiem, czy wysmarowanie olejem naczynia wystarczy, by pierogi nie przywarły do dna? Chyba trzeba sprawdzić 🙂 Pozdrawiam

  • Grażyna napisał(a):

    Ciasto super .Dużo przepisów próbowałam ale takiego fajnego ciasta jeszcze nie mialam.Szczerze polecam. Wyszło mi 27 szt. wykonałam kubkiem o śr 7,5 cm z nadzieniem jagodowym lub serowym ser krowka 2 kostki. Pychotka

  • Diabelek napisał(a):

    Tag ze wypróbuję ten przepis z jajkiem a te uszka w barszczyk mniam 😊😊😊😊

  • Ala napisał(a):

    Wykorzystam ciasto z żółtkiem, widzę, że fajne 🙂

  • Agata napisał(a):

    A ja już z żółtkiem nie robię, przerzuciłam się na to bez jajek, nawet dziś lepiłam pierwszą turę uszek, jak zwykle ciasto idealnie miękkie 🙂 Pozdrawiam 🙂

  • Ewa napisał(a):

    Ciasto z żółtkiem z zimną wodą i z olejem super do uszek a właściwie i do wszystkich pierożków

    • Agata napisał(a):

      Przerzuciłam się na ciasto bez jajek. Mąka, olej, szczypta soli i wrzątek, wychodzi idealne, ale każdy ma swoje ulubione, z którym pracuje mu się najlepiej 🙂

  • ... napisał(a):

    Nie polecam wszystko się posklejało!

    • Agata napisał(a):

      Za mało mąki… niestety z ciastem pierogowym tak jest, że nawet trzymanie się instrukcji nie gwarantuje powodzenia. Czasem nawet ten sam typ, a inna firma i już mąka jest nieco inna i inaczej ją trzeba dozować. A które to ciasto nie wyszło?

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *