Jak zrobić uszka do barszczu?

Tagi: ,

Znacie powiedzenie „proste jak barszcz”? Samodzielne przygotowanie uszek nie jest skomplikowane, choć nie da się ukryć, że dosyć pracochłonne. Ale nic nie zastąpi smaku domowych uszek do barszczu! Do świąt pozostało jeszcze nieco czasu, aby poćwiczyć ich lepienie lub przygotować ich zapas i zamrozić.

W moim menu wigilijnym obowiązkowym dodatkiem do barszczu są drożdżowe paszteciki, ale uszka do barszczu zjadamy od jesieni do wiosny. Do tej pory robiłam uszka z farszem z mięsnym lub z suszonych grzybów leśnych, ale od niedawna rozsmakowaliśmy się uszkami z pieczarkami. Są bardziej delikatne w smaku i łagodne, więc mogą jeść je dzieci.

Dla mnie ważne jest, aby ciasto było cieniutkie i lekkie i rozpływało się w ustach podczas jedzenia. Mój mąż twierdzi, że lepienie uszek to zajęcie dla ludzi opanowanych i cierpliwych 🙂 Ale według mnie każdy, kto ma nieco czasu, może samodzielnie przygotować uszka do barszczu.

Ciasto do uszek:

  •  2 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 7 łyżek masła (płaskich)
  • 1 żółtko
  • 130 ml gorącej, przegotowanej wody
  • szczypta białego pieprzu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do lekkiego wystudzenia.
  2. Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy gładkie i miękkie ciasto, które nie będzie kleić się do rąk. Wodę dolewamy do ciasta partiami obserwujemy czy nie dodać jej ewentualnie nieco więcej. Swoje ciasto przygotowałam w robocie kuchennym, ale jeśli będziecie wyrabiać je ręcznie to najlepiej przesiać mąkę bezpośrednio na stolnicę tworząc kopczyk. U góry robimy wgłębienie i wbijamy żółtko, dodajemy sól i masło  oraz stopniowo dodajemy ciepłą wodę wyrabiając ciasto tak długo, aż będzie jednolite, miękkie i plastyczne.
  3. Gotowe ciasto zawijamy w folię lub wkładamy do woreczka i odkładamy na około 20 minut.
  4. Stolnicę podsypujemy mąką, a ciasto dzielimy na 3 części. Będziemy korzystać z nich po kolei. Na początku bierzemy jeden kawałek a pozostałe ponownie zawijamy w folię. Ciasto wałkujemy na stolnicy jakbyśmy chcieli rozciągnąć je na boki. Powinno być cienkie.
  5. Foremką lub szklanką-literatką wycinamy kółka. Na środku każdego wyciętego kółka układamy farsz. Ważne aby nie dodać go zbyt dużo, bo nie zlepimy uszka.
  6. Zlepiamy brzegi jakbyśmy lepili pierogi i zawijamy wokół palca zlepiając z sobą końcówki. Tworzymy kształt uszka.
  7. Gotowe uszka wrzucamy do gotującej się wody i pozostawiamy jeszcze około 1 minutę po wypłynięciu. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy do wystudzenia lub bezpośrednio do miseczek z zupą.

Farsz z pieczarek:

  •  500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Pieczarki myjemy, odstawiamy aby ociekły i ucieramy je na tarce o dużych oczkach.
  2. Cebulę obieramy i też ucieramy na tarce lub kroimy w bardzo małą kostkę.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pieczarki oraz cebulę. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  4. Po usmażeniu odkładamy do całkowitego wystudzenia.

Farsz z suszonych grzybów:

  •  3 szklanki suszonych grzybów
  • 1 duża cebula
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • majeranek ( opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Grzyby zalewamy gorącą przegotowaną wodą i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
  2. Następnego dnia gotujemy je w wodzie, w której się moczyły po czym odcedzamy i kroimy w drobną kostkę.
  3. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy grzyby i cebulę. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  5. Po usmażeniu odkładamy do całkowitego wystudzenia.

uszka do barszczu

uszka do barszczu

uszka do barszczu

uszka do barszczu

uszka do barszczu

uszka do barszczu

uszka do barszczu

Zobacz też