Jak zrobić wegańską śmietanę?

Tagi: ,

Nie ma to jak zupa zabielana śmietaną! Och tak, dzięki śmietanie zyskuje ona kremową konsystencję, staje się bardziej delikatna, wręcz aksamitna. Co jednak zrobić, kiedy nie możemy sobie na jej dodatek pozwolić ze względu na nietolerancje laktozy lub inne preferencje żywieniowe? Dla wszystkich wegan mamy dziś doskonałą wiadomość, podpowiadamy, jak zrobić wegańską śmietanę!

SPRAWDZONE PRZEPISY

Na przygotowanie wegańskiej śmietany istnieje kilka sposobów. Przedstawiamy trzy sprawdzone, z wykorzystaniem tofu, orzechów nerkowca lub mleka sojowego. W zależności od dostępnych składników wybierz jeden z sugerowanych. Wegańską śmietanę można trzymać w lodówce przez kilka dni.

Wegańska śmietana 1:

  • 1 kostka naturalnego tofu
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/3 szklanki wody

Przygotowanie:

  1. Tofu umieść w misie miksera i zacznij miksować.
  2. W trakcie miksowania dolewaj powoli wodę, następnie oliwę oraz odrobinę oleju jabłkowego lub soku z cytryny.
  3. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Śmietana nie będzie bardzo gęsta, jednak powinna mieć kremową konsystencję.

Wegańska śmietana 2:

  • 1/4 szklanki schłodzonego mleka sojowego
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Schłodzone mleko sojowe wlej do wysokiego naczynia i zacznij ubijać – aż się lekko spieni.
  2. Dolej sok z cytryny, nie przestając blendować.
  3. Dodaj kolejny składnik: olej. Miksuj do momentu, aż śmietana zacznie gęstnieć.
  4. Im więcej oleju dodasz – tym gęstsza będzie śmietana. Podobna zależność dotyczy soku z cytryny, jednak należy pamiętać, że wpływa ona także na kwaskowaty smak śmietany.

Wegańska śmietana 3:

  • 1 szklanka nerkowców
  • 3/4 szklanki mleka sojowego

Przygotowanie:

  1. Orzechy nerkowca umieścić w kielichu blendera. Dolać mleko sojowe.
  2. Całość zmiksować na jednolitą masę.
  3. Odstawić na ok. 20-30 minut. W tym czasie śmietana zgęstnieje.

ZUPY  Z WEGAŃSKĄ ŚMIETANĄ

Poniżej znajdziesz kilka przepisów, w których doskonale sprawdzi się wegańska śmietana.

Zupa krem z brokułów

Wegańska zupa krem z marchewki z batatami i czarnuszką

Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną

Kapuśniak z kiszonej kapusty z kaszą jęczmienną i śmietaną

kapuśniak z kiszonej kapusty z kaszą jęczmienną i śmietaną - o czym nie można zapomnieć, gotując ją?

Alergia, nietolerancja pewnych składników czy zalecenia od lekarza nie muszą Cię wcale ograniczać! Delektuj się zupami z dodatkiem wegańskiej śmietany.

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *