Jakie mięso do rosołu?

Tagi: ,

Zastanawiałam się ostatnio jaką zupę najczęściej gotuję swojej rodzinie. Odpowiedź jest prosta – rosół.

Na bazie rosołu można wyczarować pomidorową, ogórkową, jarzynową i wiele innych pysznych zup. Rosół jest też chyba najczęściej serwowaną zupą podczas niedzielnych obiadów w polskich domach. Zazwyczaj podaje się go z makaronem , ale można też ugotować go z ryżem lub podać z kostką z kaszy manny.

Jednak najważniejszym składnikiem decydującym o smaku i aromacie jest mięso na jakim ugotujemy rosół.

Ugotowanie dobrego rosołu to ponoć prawdziwe wyzwanie i chyba każdy ma swój wypracowany sposób, aby rosół miał piękny kolor, aromat i wyjątkowy smak.

Jakie mięso do rosołu?

Jakie mięso wybrać do rosołu?

1. Do przygotowania rosołu wykorzystujemy świeże mięso. Nie powinno być zamrożone.

2. Jakiekolwiek mięso wybierzemy wcześniej dokładnie je myjemy , aby nie gotować razem z mięsem różnych zanieczyszczeń.

3. Jeśli zdecydujemy się na rosół drobiowy, to najlepsza będzie do tego dania kura wiejska (rosołowa).

4. Do ugotowania drobiowego rosołu możemy też wykorzystać kaczki, gęsi, bażanty, perliczki.

5. Najlepiej ugotować kurę w całości lub jeśli wykorzystujemy ćwiartki tylne (najczęściej dodawane do wywaru) to warto dodać też szkielet z kury.

6. Jeśli chcemy aby nasz rosół był nieco mniej tłusty to dodajemy mięso bez skóry.

7. Rosół można też przygotować na bazie wołowiny lub cielęciny. Najlepszy  będzie szponder wołowy.

8. Można też łączyć mięso drobiowe z wołowym lub cielęcym.

9. Do ugotowania rosołu można też wykorzystać mięso z królika.

9. Jakiekolwiek mięso wybierzemy do rosołu zawsze zalewamy je zimną wodą i gotujemy na małym ogniu około 2-3 godziny z lekko uchyloną pokrywką tak, aby zupa mogła sobie pyrkać.

Okazuje się , że idealne mięso do rosołu może dla każdego z nas oznaczać coś innego. Dla mojej rodziny najlepszy jest rosół przygotowany na bazie kury, ale też świetnie smakuje mi rosołek mojej mamy, która miesza wołowinę z kurą. Rosół drobiowy jest bardziej delikatny w smaku , natomiast wołowy ma mocny i wyrazisty smak. Jeśli zostanie nam nieco rosołu to można go zawekować lub zamrozić, albo na jego bazie przygotować inną zupę.

Szukacie przepisu na pyszny rosół? Jeśli tak, to polecam:

Rosół wołowy

Rosolnik – rosół z kaszą manną

Ryżanka – rosół z ryżem

Mięso do rosołu - jakie wybrać?

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *