Jeden rosół, trzy pomysły na zupy na rosole

Tagi: , , ,

Lubię domy, w których co niedzielę gotowany jest rosół. Już od rana cicho i leniwie mruga na kuchence, nie przeszkadzając domownikom w celebrowaniu wolnego przedpołudnia. Zawsze w jednym z największych garnków. Pamiętam z wczesnego dzieciństwa domowy makaron, którym zajadaliśmy się z bratem jeszcze zanim mama nalała rosół na talerze. Do dzisiejszego dnia mam sentyment do rosołu i praktycznie zawsze gotuję go na niedzielę.

Za to rzadko w poniedziałek bywa u mnie pomidorówka, choć rzeczywiście pomidorowa zupa na rosole nie ma sobie równych. Dziś chciałam podzielić się z Wami moimi pomysłami na poniedziałkową zupę, którą można przygotować na rosole.

Kto powiedział, że w poniedziałek musi być pomidorowa?

Tak naprawdę na rosole można zrobić niemalże każdą zupę. Czy w takim razie moje pomysły na zupy na rosole Was zaskoczą?

Po pierwsze…
Zróbmy sobie chłodnik!

Chłodnik? Na rosole? Chyba nie ogórkowy ani nie z rzodkiewką??! Rzeczywiście do takiego z surowymi warzywami rosół nijak się nie nadaje, ale chłodnik buraczkowy jak najbardziej można przygotować na rosole, najlepiej drobiowym. Przepis na chłodnik pitny znajdziecie tutaj.

chłodnik na rosole

chłodnik z buraczków na rosole

 

Po drugie – flaczki, niekoniecznie tradycyjne

No właśnie, czy nie zapomnieliśmy o flaczkach? To chyba kolejny klasyk po pomidorowej przygotowywany na rosole. Nie będę Wam jednak serwować takiej oczywistości (chociaż dlaczego nie – klik). Chciałam Wam zaproponować zupę z kurczakiem i pieczarkami a’la flaczki, przygotowaną na rosole drobiowym (w przeciwieństwie do flaczków tradycyjnych, najlepszych na rosole wołowym).

Składniki:

  • 20 dag pieczarek
  • filet z piersi kurczaka
  • 0,7l rosołu
  • marchewka
  • pietruszka
  • seler
  • cebula
  • por (biała i jasnozielona część)
  • pół szklanki słodkiej śmietanki
  • łyżka majeranku
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • pół łyżeczki czosnku w płatkach
  • sól morska
  • pieprz czarny ziarnisty
  • 2 liście laurowe
  • szczypta sproszkowanego imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta kurkumy
  • olej do smażenia
  • 3 łyżki mąki
  • natka pietruszki do udekorowania zupy

Przygotowanie:

  1. Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w kostkę lub słupki. Por kroimy w półtalarki, cebulę w piórka.
  2. Wrzucamy warzywa na średnio rozgrzany olej, smażymy około 5 minut.
  3. Dodajemy do rondla pokrojone w paseczki pieczarki, liście laurowe i ziele angielskie oraz pozostałe przyprawy, smażymy aż odparuje woda.
  4. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, podsmażamy pierś z kurczaka pokrojoną w paseczki.
  5. Dodajemy podsmażoną pierś z kurczaka do rondla z warzywami, podlewamy rosołem, gotujemy, aż mięso będzie miękkie.
  6. Mąkę rozprowadzamy w odrobinie zimnej wody, dolewamy do flaczków, zagotowujemy ciągle mieszając.
  7. Dodajemy do garnka śmietankę, mieszamy.
  8. Zupę na rosole podajemy udekorowaną natką pietruszki.

zupy na rosole

Po trzecie…
coś pysznego do zupy

Jeśli zostanie Wam trochę rosołu, wykorzystajcie go do przygotowania kostki z kaszy manny, którą można dodać do zupy jarzynowej, koperkowej i wielu innych, na jakie przyjdzie Wam ochota. Kostkę przygotowuje się niezwykle prosto, a jest ciekawą alternatywą dla makaronu czy też ryżu.

Kostka z kaszy manny:

  • 3/4 szklanki kaszy manny błyskawicznej
  • 0,5 l rosołu

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlewamy rosół, zagotowujemy, zestawiamy na chwilę garnek z kuchenki.
  2. Bardzo powoli dosypujemy do rosołu kaszę i intensywnie mieszamy całość trzepaczką.
  3. Ponownie wstawiamy garnek na kuchenkę, gotujemy chwilę ciągle mieszając.
  4. Przelewamy kaszę do płaskiego naczynia przelanego zimną wodą.
  5. Odstawiamy kaszę do całkowitego wystudzenia. Jeśli mamy czas, dobrze jest przed krojeniem kaszy schłodzić ją w lodówce.
  6. Wystudzoną kaszę kroimy w kostkę, dodajemy na przykład do rosołu, zupy jarzynowej.

Taką kostkę można przygotować także na wodzie z odrobiną soli i masła.

zupa na rosole

Smacznego 🙂