Jesienna zupa z soczewicy z kiszoną kapustą

Tagi: ,

Zupa z soczewicy z kiszoną kapustą. Pożywna i rozgrzewająca. Najlepsza nawet na te najgorsze jesienne dni. Dzięki dodatkowi soczewicy jesienna zupa z kiszoną kapustą na długo zapewnia uczucie sytości. Ostre przyprawy dodają zupie charakteru i przyjemnie rozgrzewają. Przy talerzu pysznej gorącej jesiennej zupy z soczewicy z kiszoną kapustą łatwo dostrzec uroki jesieni. Smacznego!

Jesienna zupa z soczewicą i kiszoną kapustą:

  • 30 dag kiszonej kapusty
  • 20 dag (1 szklanka) czerwonej soczewicy
  • Krajanka warzywna Winiary
  • 2 l wywaru mięsnego (najlepiej na żeberkach)
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula
  • kawałek papryczki chili
  • 2 łyżki oliwy
  • świeżo posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. W głębokim rondlu lekko rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do rondla. Podsmażamy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pokrojona w kostkę papryczkę chili, chwilę smażymy.
  2. W tym czasie kapustę przepłukujemy na sicie, odsączamy, przekładamy na deskę do krojenia i siekamy.
  3. Dodajemy do cebuli z chili przeciśnięty przez praskę lub pokrojony w cienkie plasterki czosnek, smażymy pół minuty.
  4. Dodajemy do rondla posiekaną kiszoną kapustę, smażymy 5 minut. Podlewamy 0,5 szklanki wywaru, dusimy 30 minut od czasu do czasu mieszając i uzupełniając odparowany wywar.
  5. Dodajemy do rondla przepłukaną na sicie soczewicę, dolewamy pozostały wywar, gotujemy 10 minut.
  6. Dodajemy do rondla krajankę, mieszamy, gotujemy 5 minut.
  7. Zupę z soczewicy z kiszoną kapustą podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.

zupa z soczewicy z kiszoną kapustą

zupa z soczewicy

zupa z kiszonej kapusty

zupa rozgrzewająca

zupa z soczewicą i kapustą

Zobacz też inne nasze przepisy idealne na jesień:

Zobacz też

  • http://nieladmalutki.blogspot.com/ alucha

    A co to jest Krajanka warzywna Winiary? Nie używam takich produktów.

    • Agata

      Krajanka warzywna to warzywa, przyprawy i zioła w koncentracie do kapuśniaku i innych zup z kiszoną kapustą. Ułatwia gotowanie i ma przyjazny skład. A zupa wyszła smaczna, pysznie doprawiona. Osobiście polecam :)

    • Dominika

      Krajanka to coś co ma w składzie na pierwszym miejscu wodę i cukier, a warzywa gdzieś pod koniec ;) Ktoś by pomyślał, że można samemu warzywa dodać, no ale trzeba przecież zareklamować sponsora

  • asylwka

    Co nadaje tej zupie czerwony kolor?

    • Agata

      W krajance jest koncentrat pomidorowy :) Zupa ma kolor wpadający w pomarańczowy. Aby był bardziej intensywny, można dodać do zupy ok. 0,5 szklanki przecieru pomidorowego, pozdrawiam :)

  • Anna

    Zupa wyglada pysznie i bym ja ugotowala, ale ta Krajanka… Składniki

    woda, cukier, zagęszczony przecier pomidorowy 10,8%, sól jodowana, suszone warzywa (cebula, marchew 2,3%, czosnek, czerwona papryka, korzeń pasternaku, por), ocet spirytusowy, olej słonecznikowy, skrobia kukurydziana, ekstrakt drożdży, przyprawy, zioła, aromat

    cukier na drugim miejscu w skladzie?!, do tego sol jodowana, ocet spirytusowy?! No nie jest to samo zdrowie.

    Prosze o przepis bez krajanki, jesli to mozliwe.

    Pozdrawiam

    • Agata

      Dzień dobry,
      ja również czytam etykiety, to taka obowiązkowa lektura naszych czasów :) Dodając krajankę nie trzeba już solić zupy
      (właściwie mamy z głowy całe doprawianie, bo w krajance są też inne przyprawy i
      zioła). Ale decyzja oczywiście należy do Pani. Podrzucam na szybko przepis na inną pyszną zupę z
      soczewicy: https://zakochanewzupach.pl/zupa-z-soczewicy-z-pomidorami-i-kurczakiem/

    • Asiek

      Ja zamiast krajanki dodałam 200 g pomidorów z puszki i moją własną przyprawę warzywną, którą mam zawsze w lodówce i garść włoszczyzny mrożonej.

      • Agata

        Brzmi pysznie, pozdrawiam :)

  • Asiek

    Zawsze chętnie przygarnę inspiracje na nowe zupy, które uwielbiam gotować!!!

    • Agata

      Zatem zapraszamy do nas jak najczęściej :)

  • Daniel

    Zrobiłem zupę wg przepisu i wyszła pyszna :) Co do krajanki tez miałem obiekcje bo nie używam żadnych „polepszaczy” (zwłaszcza z cukrem lub glutaminianem) więc zastąpiłem ją czymś wg własnego pomysłu: w rondelku na oliwie z oliwek podsmażyłem czosnek i dodałem drobno utartą jedną średnią marchewkę i kawałek pietruszki. Poddusiłem chwilę i dodałem mały koncentrat pomidorowy. Doprawiłem solą, czarnym i białym pieprzem i dusiłem aż zrobiła się z tego miękka pulpa. Dodałem do zupy zamiast krajanki. Jak wspomniałem na początku wyszło super. Dzięki za przepis :)

    • Agata

      Cieszę się, że się przepis spodobał, ja też często mieszam w garach po swojemu :) Ważne, żeby było pysznie i tak, jak lubimy :) Pozdrawiam!