Zupa kalarepowa z kaszą jaglaną

Tagi:

O nadejściu prawdziwej wiosny można mówić wówczas, gdy w kuchni pachnie kalarepową. Podczas wizyty na targu nowalijki same wpadają do koszyka. Ten przepis na zupę kalarepową wykorzystuje ją w całości, zarówno bulwę, jak i liście – tak, aby nic się nie zmarnowało. Zupa lekka i delikatna, lecz dzięki dodatkowi kaszy jaglanej również pożywna. Samo zdrowie! Zjedzenie dwóch misek zupy kalarepowej w pełni dozwolone – nie stwierdzono żadnych przeciwwskazań! 🙂

Zupa:

  • 1,5 litra wody
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ½ selera
  • 1 cebula
  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • 2 kalarepy
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • Koperek
  • Sól, pieprz
  • Liść laurowy
  • Kilka ziaren ziela angielskiego

Przygotowanie:

  1. Skrzydełka zalewamy wodą, dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut.
  2. Gotujemy kaszę jaglaną – w proporcjach: 2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy.
  3. Marchewkę i pietruszkę myjemy, obieramy, kroimy na średniej grubości plasterki.
  4. Selera i cebulę myjemy, obieramy. Selera kroimy na kawałki, cebulę w piórka.
  5. Kalarepy myjemy, odcinamy liście. Bulwy kroimy w kostkę, liście siekamy.
  6. Do skrzydełek dodajemy wszystkie przygotowane warzywa oprócz liści kalarepy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec wyławiamy skrzydełka i kawałki selera, dodajemy liście kalarepy i gotujemy jeszcze 5 minut.
  7. Zupę kalarepową podajemy z dodatkiem kaszy jaglanej, skrzydełek obranych z kości, udekorowaną posiekanym koperkiem.

zupa kalarepowa
zupa kalarepowa - jak zrobić?
kalarepowa z kaszą jaglaną
zupa z kalarepy
lekka zupa kalarepowa z kaszą

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *