Kapuśniak na golonce z kaszą
Tagi: kapuśniak

Czas przygotowania: powyżej 30min. Poziom trudności: łatwy
Zimowy kapuśniak, to tradycyjne danie, które musi być tłuste, aromatyczne i mocno kwaśne. Tylko wtedy odpowiednio nas rozgrzeje i zapewni energię do stawienia czoła zimowej pogodzie. Dlatego właśnie moja dzisiejsza propozycja, to kapuśniak na golonce z kaszą.
Kapuśniak wzbogacony jest solidną porcją warzyw korzeniowych – ziemniaków, marchewki, selera i pietruszki, doprawiony majerankiem, liściem laurowym, zielem angielskim oraz słodką papryką. Jestem przekonany, że talerz takiej zupy z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad.
Składniki:
- 500 g kiszonej kapusty
- 100 g kaszy jęczmiennej
- 1 kg golonki
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki do podania
Przygotowanie:
- Warzywa obierz. Ziemniaki i marchewkę pokrój w kostkę, natomiast pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o większych oczkach.
- Kapustę odciśnij (jeśli jest zbyt kwaśna opłucz na sitku pod bieżącą, chłodną wodą), posiekaj.
- Przygotowaną kapustę włóż do garnka i zalej wodą.
- Kapustę gotuj przez około 10 minut w odkrytym garnku na większym ogniu, następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem, aż do miękkości przez około 40 minut. Jeśli płynu w garnku jest za mało dolej wody (do wysokości kapusty).
- Do dużego garnka włóż golonkę, zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny.
- Dodaj pokrojone ziemniaki i marchewkę oraz przyprawy – ziele angielskie i liść laurowy.
- Gotuj przez ok. 10 minut, następnie dodaj startą pietruszkę, seler i kaszę. Gotuj, aż warzywa i kasza będą miękkie.
- Kapustę połącz z warzywami i kaszą. Dopraw solą, pieprzem do smaku oraz dodaj słodką, mieloną paprykę i majeranek. Całość gotuj jeszcze razem przez około 5 minut.
- Kapuśniak podawaj z posiekaną natką pietruszki i kawałkami mięsa.
Kasze, na zdrowie nasze! Sprawdź jeszcze więcej przepisów na zupy z kaszą – i tą codzienną, i tą nietypową!
- Zupa krem ze świeżych pomidorów z kaszą jaglaną
- Krupnik z kaszą gryczaną krakowską i suszonymi grzybami
- Rosolnik – rosół z kaszą manną
- Superfood na pierwsze danie, czyli zielona zupa z komosą ryżową i blanszowanym brokułem
- Szybki krupnik dla zabieganych – z kaszą kuskus
- Żurek z kaszą pęczak, jajkiem i białą kiełbasą
- Kapuśniak z kaszą jęczmienną na żeberkach
- Bezglutenowy krupnik – dla tych, co na diecie