Kapuśniak na golonce z kaszą

Tagi:

Zimowy kapuśniak, to tradycyjne danie, które musi być tłuste, aromatyczne i mocno kwaśne. Tylko wtedy odpowiednio nas rozgrzeje i zapewni energię do stawienia czoła zimowej pogodzie. Dlatego właśnie moja dzisiejsza wersja kapuśniaku gotowana jest na golonce.

Kapuśniak wzbogacony jest solidną porcją warzyw korzeniowych – ziemniaków, marchewki, selera i pietruszki, doprawiony majerankiem, liściem laurowym, zielem angielskim oraz słodką papryką. Jestem przekonany, że talerz takiej zupy z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad.

Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 1 kg golonki
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki do podania

Przygotowanie:

  1. Warzywa obierz. Ziemniaki i marchewkę pokrój w kostkę, natomiast pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o większych oczkach.
  2. Kapustę odciśnij (jeśli jest zbyt kwaśna opłucz na sitku pod bieżącą, chłodną wodą), posiekaj.
  3. Przygotowaną kapustę włóż do garnka i zalej wodą.
  4. Kapustę gotuj przez około 10 minut w odkrytym garnku na większym ogniu, następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem, aż do miękkości przez około 40 minut. Jeśli płynu w garnku jest za mało dolej wody (do wysokości kapusty).
  5. Do dużego garnka włóż golonkę, zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny.
  6. Dodaj pokrojone ziemniaki i marchewkę oraz przyprawy – ziele angielskie i liść laurowy.
  7. Gotuj przez ok. 10 minut, następnie dodaj startą pietruszkę, seler i kaszę. Gotuj, aż warzywa i kasza będą miękkie.
  8. Kapustę połącz z warzywami i kaszą. Dopraw solą, pieprzem do smaku oraz dodaj słodką, mieloną paprykę i majeranek. Całość gotuj jeszcze razem przez około 5 minut.
  9. Kapuśniak podawaj z posiekaną natką pietruszki i kawałkami mięsa.

Kapuśniak na golonce

Kapuśniak na golonce

Kapuśniak na golonce

Kapuśniak na golonce

Kasze, na zdrowie nasze! Sprawdź jeszcze więcej przepisów na zupy z kaszą – i tą codzienną, i tą nietypową!

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *