Kapuśniak na żeberkach ze swojską kiełbasą

Tagi:

Kapuśniak na żeberkach ze swojską kiełbasą to klasyka polskiej kuchni. Zupa jest bardzo treściwa, więc z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad. Na kapuśniak zawsze wybieram dobrej jakości kiszoną kapustę, może być z marchewką, wówczas nie dodaję do zupy marchewki świeżej.

Tradycyjny kapuśniak powinien być gotowany na żeberkach, z których później obieramy mięso i dodajemy do zupy na talerzach. Apetycznym dodatkiem są delikatnie podsmażone kawałki swojskiej kiełbasy.

Do kapuśniaku dodałam tradycyjną zasmażkę, która nie tylko zagęściła zupę, ale też wzbogaciła jej smak. Oczywiście jeśli uważacie, że zasmażka w tak treściwej zupie to aż nadto, można jej nie dodawać. Kapuśniak będzie pyszny także bez niej.

Kapuśniak podawany jest z ziemniakami. Mogą być tradycyjnie ugotowane w zupie lub osobno, a potem utłuczone i podane z podsmażoną cebulką.

Z podanych ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy. Smacznego 😊

Kapuśniak na żeberkach ze swojską kiełbasą:

  • 0,5-0,7 kg żeberek ekstra
  • kawałek swojskiej kiełbaski
  • 400 g kiszonej kapusty
  • marchewka
  • cebula
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • natka pietruszki
  • 4 ziemniaki
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • łyżeczka suszonego majeranku

Przygotowanie:

  1. Żeberka płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy 2l zimnej wody, zagotowujemy. Po zagotowaniu wywar odszumowujemy, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, gotujemy 1 godzinę.
  2. Kapustę odsączamy, przepłukujemy na sicie i szatkujemy. Tak przygotowaną kapustę dodajemy do garnka, gotujemy 20 minut.
  3. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości.
  4. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, podsmażamy na jednej łyżce masła klarowanego, aż się delikatnie zrumieni.
  5. Połowę cebuli przekładamy do miseczki, do drugiej połowy dodajemy pokrojoną w ćwierćplasterki kiełbasę, delikatnie podsmażamy.
  6. Ugotowane ziemniaki tłuczemy, dodajemy podsmażoną cebulkę i mieszamy.
  7. W małej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy łyżkę mąki, trzymamy na kuchence do czasu, aż się zrumieni, ciągle mieszając. Do tak przygotowanej zasmażki dodajemy pół chochli zupy, dokładnie mieszamy, dodajemy do garnka z zupę, znów mieszamy i gotujemy kilka minut, pod koniec gotowania dodając do garnka majeranek.
  8. Oddzielamy mięso od kostek żeberek, dodajemy do zupy razem z podsmażoną kiełbaską, mieszamy.
  9. Kapuśniak podajemy z tłuczonymi ziemniakami. Posypujemy natką pietruszki.

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *