Kapuśniak wegetariańki z suszonymi grzybami

Tagi:

Kapuśniak to jedna z najbardziej popularnych zup w kuchni polskiej. Tradycyjnie gotuje się go na wędzonych żeberkach , ale tym razem postanowiłam ugotować wersję tej zupy z myślą o tych, którzy mięsa nie jadają. Wiem, że mięso nadaje smak zupie, zwłaszcza wędzone, ale kapuśniak ugotowany na wywarze warzywnym z odrobiną suszonych grzybów bardzo pozytywnie zaskoczył mnie swoim smakiem.

Dodatek grzybów leśnych do tej zupy był strzałem w dziesiątkę. Podkręcił smak, aromat i kolor zupy. Nie dodałam ich zbyt dużo, aby nie zdominowały mojego dania. Kapuśniak w wersji wegetariańskiej to idealna propozycja na jesienny obiad. Porcja kiszonej kapusty to spora dawka witaminy C, więc warto jeść ją jak najczęściej.

Zapraszam zatem na kapuśniak wegetariański  🙂

(z podanych składników można przygotować około 6-8 porcji zupy)

Składniki:

  • 2 cebule
  • 3/4 szklanki suszonych grzybów leśnych
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera (część korzeniowa)
  • liść lubczyku lub 1 łyżeczka suszonego (opcjonalnie)
  • kawałek pora (część zielona)
  • 2,5- 3 litry zimnej wody
  • 350 g kiszonej kapusty (waga po odsączeniu)
  • 650 g ziemniaków
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ziarna czarnego pieprzu

Przygotowanie:

  1. Grzyby zalewamy gorącą, przegotowaną wodą i odstawiamy na około 3 godziny (najlepiej namoczyć je wieczorem i zostawić na całą noc).
  2. Obieramy jedną cebulę , kroimy na pół i kładziemy na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) smażymy aż pojawią się czarne bąble .
  3. Do garnka wkładamy obraną i umytą włoszczyznę (nie pokrojoną), dodajemy cebulę oraz liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zalewamy zimną wodą i gotujemy 30 minut. Po tym czasie warzywa wyjmujemy i odkładamy (później ponownie dodamy je do zupy).
  4. Odciśniętą kapustę drobno szatkujemy. Wkładamy ją do garnka z wywarem i gotujemy 1 godzinę.
  5. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równą kostkę. Gotujemy w osobnym garnku około 15 minut.
  6. Drugą cebulę obieramy i  kroimy w kosteczkę. Namoczone i odsączone grzyby kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy cebulę, po chwili dodajemy też grzyby. Smażymy aż cebula nabierze złotego koloru.
  7. Kiedy kapusta będzie już miękka do zupy dodajemy  usmażone wcześniej grzyby z cebulką. Gotujemy jeszcze 20-25 minut.
  8. Ugotowane wcześniej warzywa (marchew, seler, pietruszka) kroimy w słupki lub ucieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do gotowej już zupy razem z ugotowanymi i odcedzonymi ziemniakami.
  9. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym oraz posypujemy majerankiem.

suszone grzyby

kapuśniak wegetariański - jak zrobić?

kapuśniak wegetariański - przepis

kapuśniak wegetariański - łatwy przepis

Polecam też inne wersje kapuśniaku :

Kapuśniak z kaszą jęczmienną na żeberkach

Kapuśniak z prażokami

Kapuśniaczek z paróweczką – zupa dla dzieci

Zobacz też

7 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *