Kapuśniak z kaszą jęczmienną na żeberkach

Tagi:

Kiedy na dworze robiło się szaro i zimno moja mama gotowała nam kapuśniak z kaszą jęczmienną. Kapusta kiszona to kolejne bogate źródło witaminy C, która podnosi odporność. Poza tym ważna informacja dla dbających o linię – jest niskokaloryczna 🙂 Jeśli chcielibyście dodatkowo odchudzić taki kapuśniak , to proponuję żeberka zastąpić chudym mięsem drobiowym, choć według mnie żeberka są obowiązkowym składnikiem kapuśniaku 🙂 Będąc dzieckiem jakoś specjalnie nie przepadałam za kapuśniakiem, a teraz wręcz go uwielbiam i zazwyczaj gotuję duży garnek tej zupy, który wystarcza nam na 2-3 dni. Lubię takie kwaśne smaki i podoba mi się połączenie kapusty z kaszą.

Zaraz po ugotowaniu zupa może wydawać się nieco rzadka , ale  po czasie kasza napęcznieje i zupa robi się naprawdę gęsta. Kapuśniak z kaszą jęczmienną ma też bardzo istotną zaletę – jest bardzo sycący, więc miseczka takiej zupy w zupełności wystarczy każdemu na obiad.

Składniki:

  • włoszczyzna
  • 2 kostki bulionowe na żeberkach
  • 3 duże ziemniaki
  • 100 g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 2-2,5 litra wody
  • 400 g kapusty kiszonej ( bez zalewy)
  • 1 duża łyżka majeranku
  • 1 pasek żeberek
  •  pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Do wysokiego garnka wkładamy umytą włoszczyznę oraz żeberka. Zalewamy zimną wodą (około 2-2,5 litra).
  2. Gotujemy pod przykryciem około 35 minut.
  3. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę (ziemniaki powinny być jednakowej wielkości, aby się równomiernie ugotowały). Dodajemy je do gotującego się wywaru. Do garnka wspujemy kaszę jęczmienną.
  4. Kapustę kiszoną drobno szatkujemy i przekładamy do garnka .
  5. Gotujemy kolejne 20 minut (aż ziemniaki będą miękkie).
  6. Na kilka minut przed końcem gotowania dodajemy do zupy kostki bulionowe – Bulion na żeberkach.
  7. Wyjmujemy marchewkę, kawałek selera i pietruszkę i ucieramy je natarce o dużych oczkach i ponownie dodajemy do zupy.
  8. Pod koniec gotowania doprawiamy  pieprzem i posypujemy majerankiem.
Kapuśniak

Kapuśniak 3

Jeśli szukacie pomysłów na przygotowanie tej zupy w innej wersji to polecam :

Kremowy kapuśniak z grillowaną kiełbasą

Kapuśniak z młodej kapusty kiszonej

Zobacz też

4 Comments

  • Danuta napisał(a):

    muszę spróbować z kaszą:) Kapuśniak moim zdaniem jest jeszcze lepszy, jak przed dodaniem do garnka, kapustę poddusi się kilka minut na maśle, lub jeszcze lepiej – na tłuszczu wytopionym z wędzonego boczku

    • Jola napisał(a):

      Danuta, ciekawy pomysł z wcześniejszym podduszeniem kapusty na boczku.
      Z pewnością następnym razem tak przygotuję swój kapuśniaczek .
      Pozdrawiam serdecznie 🙂

  • Anita Gadomska napisał(a):

    oj teraz będe musiała zrobić kapuśniak strasznie narobiłaś mi smaka :))))))

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *