Kapuśniak z kiszonej kapusty na boczku
Tagi: kapuśniak

Czas przygotowania: powyżej 30min. Poziom trudności: średni
O tej porze chętnie przygotowuję zupy, ponieważ skutecznie rozgrzewają. Szczególnie po przyjściu do domu, gdy na zewnątrz temperatura spada. Doskonałą propozycją w okresie jesienno-zimowym jest kapuśniak. Jest to treściwa i sycąca zupa na bazie wywaru mięsnego. Tradycyjny kapuśniak przygotowywany jest na żeberkach. Moja dzisiejsza zupa wzbogacona jest o wędzony boczek, który nadaje jej niezwykły aromat i smak. Kapusta kiszona nadaje zupie lekkiej kwasowości. Talerz takiej zupy to propozycja dla amatorów kwaśnych smaków – poznajcie przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty na boczku.
Z podanej ilości składników uzyskacie 6 porcji kapuśniaka.
Kapuśniak z kiszonej kapusty na boczku:
- 3 l bulionu lub wody
- 500 g kiszonej kapusty
- 250 g wędzonego boczku
- 4 duże ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Warzywa obierz. Cebulę drobno posiekaj, ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o większych oczkach.
- Kapustę odciśnij (jeśli jest zbyt kwaśna opłucz na sitku pod bieżącą, chłodną wodą), posiekaj.
- W dużym garnku rozgrzej olej roślinny, wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij.
- Dodaj starte warzywa, podsmaż przez ok. 5 minut, następnie dodaj pokrojone ziemniaki. Warzywa podsmaż jeszcze przez ok. 3 minuty, mieszając od czasu do czasu.
- Warzywa zalej połową bulionu/wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Przygotowaną kapustę włóż do osobnego garnka i zalej pozostałym bulionem/wodą.
- Kapustę gotuj przez około 10 minut w odkrytym garnku na większym ogniu, następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem, aż do miękkości przez około 40 minut. Jeśli płynu w garnku jest za mało dolej wody (do wysokości kapusty).
- Na patelni podsmaż pokrojony w drobną kostkę boczek (boczek ma się zrumienić a tłuszcz lekko wytopić).
- Kapustę z bulionem oraz podsmażony boczek dodaj do garnka z warzywami i gotuj jeszcze razem przez około 5 minut.
- Kapuśniak z kiszonej kapusty na boczku dopraw solą, pieprzem do smaku oraz dodaj słodką, mieloną paprykę i majeranek.



Kapusta kiszona sprawdzi się nie tylko w kapuśniaku. Sprawdź, jak dobrze może prezentować się również w innych przepisach!