Kapuśniak z kiszonej kapusty na boczku

Tagi:

O tej porze chętnie przygotowuję zupy, ponieważ skutecznie rozgrzewają. Szczególnie po przyjściu do domu, gdy na zewnątrz temperatura spada. Doskonałą propozycją w okresie jesienno-zimowym jest kapuśniak. Jest to treściwa i sycąca zupa na bazie wywaru mięsnego. Tradycyjny kapuśniak przygotowywany jest na żeberkach. Moja dzisiejsza zupa wzbogacona jest o wędzony boczek, który nadaje jej niezwykły aromat i smak. Kapusta kiszona nadaje zupie lekkiej kwasowości. Talerz takiej zupy to propozycja dla amatorów kwaśnych smaków – poznajcie przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty na boczku.

Z podanej ilości składników uzyskacie 6 porcji kapuśniaka.

Kapuśniak z kiszonej kapusty na boczku:

  • 3 l bulionu lub wody
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 250 g wędzonego boczku
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Warzywa obierz. Cebulę drobno posiekaj, ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o większych oczkach.
  2. Kapustę odciśnij (jeśli jest zbyt kwaśna opłucz na sitku pod bieżącą, chłodną wodą), posiekaj.
  3. W dużym garnku rozgrzej olej roślinny, wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij.
  4. Dodaj starte warzywa, podsmaż przez ok. 5 minut, następnie dodaj pokrojone ziemniaki. Warzywa podsmaż jeszcze przez ok. 3 minuty, mieszając od czasu do czasu.
  5. Warzywa zalej połową bulionu/wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
  6. Przygotowaną kapustę włóż do osobnego garnka i zalej pozostałym bulionem/wodą.
  7. Kapustę gotuj przez około 10 minut w odkrytym garnku na większym ogniu, następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem, aż do miękkości przez około 40 minut. Jeśli płynu w garnku jest za mało dolej wody (do wysokości kapusty).
  8. Na patelni podsmaż pokrojony w drobną kostkę boczek (boczek ma się zrumienić a tłuszcz lekko wytopić).
  9. Kapustę z bulionem oraz podsmażony boczek dodaj do garnka z warzywami i gotuj jeszcze razem przez około 5 minut.
  10. Kapuśniak z kiszonej kapusty na boczku dopraw solą, pieprzem do smaku oraz dodaj słodką, mieloną paprykę i majeranek.
Przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty na boczkuSycący kapuśniak z kiszonej kapusty na boczkuKapuśniak z kiszonej kapusty na boczku z ziemniakami

Kapusta kiszona sprawdzi się nie tylko w kapuśniaku. Sprawdź, jak dobrze może prezentować się również w innych przepisach!

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *