Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

Tagi:

Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach. Tradycyjna swojska zupa, której nie może zabraknąć na jesiennym stole. Pyszna i wyjątkowo pożywna dzięki mięsnej wkładce. Dodatkowo, żeby zapomnieć o drugim daniu, można do podsmażanej szalotki dorzucić skrojone pętko kiełbasy. Choć i bez tego kapuśniak z kiszonej kapusty jest sycący bardziej niż niejedna zupa. A do tego jak rozgrzewa! Smacznego 🙂

Kapuśniak na żeberkach:

  • 0,3 kg żeberek extra
  • 0,3 kg kiszonej kapusty
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • cebula szalotka
  • łyżka masła
  • 6-7 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 4-6 ziarenek czarnego pieprzu
  • pół łyżeczki mielonego kminku
  • sól morska do smaku
  • sos sojowy do smaku

Przygotowanie:

  1. Żeberka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka. Zalewamy ok. 1,2 l wody, zagotowujemy, a następnie zdejmujemy „szumy”.
  2. Dodajemy do garnka obrane warzywa – marchewkę, pietruszkę, seler, dorzucamy liście laurowe, ziarenka ziela i pieprzu oraz szczyptę soli. Gotujemy pod przykryciem przez godzinę.
  3. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do garnka, gotujemy kolejne 20 minut.
  4. W tym czasie kapustę przepłukujemy pod bieżącą wodą na sicie, lekko odsączamy, przekładamy na deskę do krojenia i kilkakrotnie siekamy nożem.
  5. Szalotkę obieramy, szklimy na maśle. Dodajemy do cebulki kapustę, skrapiamy ją sosem sojowym, dodajemy pół łyżeczki mielonego kminku. Dusimy ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając.
  6. Z zupy wyciągamy marchewkę, pietruszkę i seler oraz mięso. Dodajemy podduszoną kapustę. Gotujemy 5 minut.
  7. Mięso oddzielamy od kostek. Kapuśniak z kiszonej kapusty podajemy z mięsną „wkładką”, posypujemy zieleniną.

kapuśniak z kiszonej kapusty

kapuśniak

zupa z kapusty

zupa kapuściana

jak zrobić kapuśniak

Spróbuj też innych przepisów na zupy na żeberkach:

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *