Kapuśniak z kiszonej kapusty z kaszą jęczmienną i śmietaną
Tagi: kapuśniak

Czas przygotowania: do 30min Poziom trudności: średni
Kapuśniak z kiszonej kapusty z kaszą jęczmienną i śmietaną to zupa, którą regularnie gotuję wraz z nastaniem jesieni. Pożywna, gęsta zupa dodaje energii i przyjemnie rozgrzewa. Czego chcieć więcej, kiedy w perspektywie chłody i inne jesienno-zimowe niewygody?
Tradycyjnie kapuśniak przygotowywany jest (lub podawany) z ziemniakami, ale świetnym dodatkiem może być również kasza jęczmienna. Kto jeszcze kapuśniaku w takiej wersji nie jadł, właśnie ma okazję spróbować.
Zawsze powtarzam (więc zrobię to i tym razem), że smak kapuśniaku (i innych potraw z kiszoną kapustą) zależy od jej jakości. Dlatego zawsze wybieram sprawdzone źródło, a testując nowy produkt dokładnie sprawdzam skład bo nawet w kiszonej kapuście można znaleźć konserwanty. Przygotowując kapuśniak zazwyczaj przepłukuję kapustę na sicie, by zupa nie była zbyt kwaśna. Przed płukaniem warto odcisnąć z niej sok (i go wypić, bo zawiera probiotyki – niestety to jedyna ich porcja, jaką możemy uzyskać z naszej kapusty, bo reszta nie przetrwa starcia z wysoką temperaturą). Tym razem do kapuśniaku dodałam także śmietanę. Niektórzy uważają, że to złe połączenie, ja jednak jestem innego zdania. Kto spróbuje i się wypowie?
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Kapuśniak z kiszonej kapusty z kaszą jęczmienną i śmietaną:
- 20 dag kiszonej kapusty
- 50 g kaszy jęczmiennej
- 1 l wywaru warzywnego lub mięsnego
- 2 kiełbaski śląskie
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki gęstej śmietany
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 3 owoce jałowca
- łyżeczka kminku (może być mielony)
- sól morska i pieprz czarny do smaku
- łyżka masła
- świeża zielenina do posypania zupy na talerzach
Przygotowanie:
- Kiełbasę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na niewielkiej ilości masła razem z posiekaną cebulą.
- Podlewamy kiełbasę wywarem (część można odłożyć do dekoracji zupy na talerzach), dodajemy przepłukaną na sicie kaszę jęczmienną, dodajemy szczyptę soli, liście laurowe, ziele angielskie, owoce jałowca, obrane i lekko zmiażdżone trzonkiem noża ząbki czosnku, gotujemy 15 minut lub dłużej, w zależności od grubości kaszy.
- W tym czasie kapustę płuczemy, odciskamy, przekładamy na deskę do krojenia, siekamy. Tak przygotowaną kapustę podduszamy z niewielką ilością masła i kminkiem.
- Dodajemy kapustę do wywaru, zagotowujemy i gotujemy chwilę. Pod koniec doprawiamy zupę pieprzem.
- Zupę podajemy z kleksem śmietany, dekorujemy świeżą zieleniną.
Szukasz pysznych i rozgrzewających zup z dodatkiem czosnku? Sprawdź nasze propozycje: