Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami i kiełbasą

Tagi:

Gorąca, gęsta i pożywna! Taka powinna być zupa jesienią, bo właśnie w okresie jesiennym potrzebujemy dobrze zjeść, by mieć więcej energii na walkę z codziennym chłodem. I taki właśnie jest kapuśniak z ziemniakami i kiełbasą. Przygotowany na bazie Zupy jarzynowej Nasza Specjalność Winiary, na wyważony smak pomimo obecności charakternej kiszonej kapusty. Sięgając po gotowy produkt sprytnie skracamy czas przygotowania zupy – tym razem obejdzie się bez gotowania czasochłonnego wywaru na żeberkach, więc taki kapuśniak przygotujemy także w środku zapracowanego tygodnia.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami i kiełbasą:

  • 20 dag kiszonej kapusty, odsączonej
  • Opakowanie Zupy jarzynowej Nasza Specjalność Winiary
  • 2 ziemniaki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kiełbasa śląska
  • łyżka oleju
  • szczypta kurkumy
  • 3 ziela angielskie
  • liść laurowy
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Kiełbasę śląską kroimy w ćwierćtalarki, podduszamy z posiekaną cebulą.
  2. Kapustę siekamy, dodajemy do podduszonej kiełbasy, dodajemy szczyptę kurkumy, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, ziele angielskie i liść laurowy, dusimy 20 minut.
  3. W tym czasie ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy 0,5 l wody, lekko solimy, gotujemy 10 minut. 
  4. Zawartość torebki rozprowadzamy w 0,25 l wody, dodajemy do garnka z ziemniakami, zagotowujemy, gotujemy 5 minut, często mieszając.
  5. Do garnka dodajemy podduszoną kapustę, chwilę gotujemy.
  6. Zupę na talerzach posypujemy świeżo posiekaną zieleniną.

 

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *