Kapuśniak z młodej kapusty kiszonej

Tagi:

W dzieciństwie nie lubiłam kapuśniaku. Był zdecydowanie za kwaśny dla takiego łasucha jak ja :). Ale z czasem nie tyle, że wyrosłam ze słodkich smaków, bo wciąż uwielbiam słodkości, ale pokochałam inne. Kapuśniak bardzo lubię, zwłaszcza ten z młodej kapusty kiszonej.

Kapuśniak z młodej kapusty kiszonej zawsze przygotowuję na żeberkach ekstra. Tak było i tym razem, na dodatek udało mi się kupić piękny kawałek bez kości, samo mięsko. Do tego oczywiście młoda kiszona kapusta, taka jaką teraz można kupić, jest najlepsza. Oczywiście można zrobić pyszny kapuśniak z młodej kapusty kiszonej, która ledwo co trafiła do beczki. Ale ja wolę poczekać, pewnie też dlatego, że w międzyczasie jest mnóstwo ciekawych letnich zup do ugotowania, więc spokojnie z kapuśniakiem można poczekać. Do dzisiaj 🙂

Sama nigdy nie robiłam kiszonej kapusty. Ogórki tak, małosolne, kiszone. Podpytam Joli, może ma przepis i chętnie się nim ze mną podzieli. A jak ze mną, to i z Wami.

Smacznego!

Składniki:

  • kawałek żeberek ekstra ( u mnie około 20 dkg, samo mięsko, bez kości)
  • 30 dkg młodej kapusty kiszonej
  • młoda marchewka
  • młoda pietruszka
  • pół młodego selera
  • gałązka lubczyku i natki selera
  • mały listek laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 4-5 młodych ziemniaków
  • kawałek pora
  • łyżeczka kminku (u mnie mielonego)
  • łyżka koncentratu pomidorowego (niekoniecznie)
  • świeży koperek
  • sól morska
  • pieprz czarny ziarnisty

Przygotowanie:

  1. Mięsko oczyszczam, gotuję w litrze wody 1,5 godziny z liściem laurowym, kilkoma ziarenkami pieprzu i zielem angielskim, co jakiś czas uzupełniając odparowującą wodę.
  2. Warzywa kroję w kostkę, por w półtalarki, dodaję warzywa do wywaru.
  3. Dodaję gałązkę lubczyku i natkę selera.
  4. Gotuję 20 minut, pod koniec gotowania doprawiam solą.
  5. W tym czasie kapustę wykładam na deskę do krojenia i kilka razy szatkuję.
  6. Dodaję kapustę do zupy, dodaję kminek i łyżkę koncentratu pomidorowego.
  7. Gotuję 5 minut (można trochę dłużej, ja wolę, jak kapusta jest chrupka).
  8. Kapuśniak z młodej kapusty kiszonej podaję z koperkiem.

kapuśniaczek_2

kapuśniaczek_3

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *