Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą

Tagi: , ,

Na tę panią z utęsknieniem czekaliśmy całą długą jesień i zimę. Jej znaki szczególne to kolor zielony i okrągły kształt. Ukryta w liściach, ma głowę na karku! Zapytacie o wiek? Och, młoda… młoda kapusta! 😉 To właśnie ona stała się inspiracją i główną bohaterką dzisiejszego przepisu na kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą.

Do garnka oprócz kapusty powędrowały także pomidory – można postawić na świeże lub te z puszki. Do tego kilka ziemniaków, słodka marchewka i swojska, wiejska kiełbasa. Takie połączenie gwarantuje sytość na długie godziny.

Lubię, kiedy za sprawą jedzenia odżywają wspomnienia lub wracają błogie chwile. Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą przywodzi na myśl sielski, swojski obiad, zjadany w pełnym słońcu na werandzie domu na wsi. Jeśli macie ochotę poczuć się jak na wakacjach, wiecie już, co sobie ugotować.

Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą to doskonała alternatywa dla zimowej wersji tej zupy. Lżejsza, doskonale sprawdzi się także w cieplejsze dni.

Z podanych składników przygotujesz ok. 6 porcji zupy.

Składniki:

  • 1 mała główka młodej kapusty
  • 3 marchewki
  • 6 ziemniaków
  • 3 duże pomidory lub 1 puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Ok.1 litra bulionu warzywnego
  • Pęto swojskiej kiełbasy
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Główkę kapusty dokładnie umyć.
  2. Liście oraz jedną ćwiartkę pokroić na mniejsze kawałki, umieścić w blenderze i zmiksować na niezupełnie gładki mus. Przecedzić na sitku. Tak przygotowany sok dodamy do zupy na odpowiednim etapie gotowania.
  3. Pozostałą część główki drobno poszatkować.
  4. Marchewki obrać, pokroić w półksiężyce.
  5. Pokrojone warzywa umieścić w garnku. Zalać bulionem warzywnym i gotować na wolnym ogniu.
  6. W międzyczasie ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do zupy.
  7. Cebulę oraz ząbki czosnku obrać, drobno posiekać. Pomidory obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Kiełbasę pokroić w plasterki.
  8. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę wraz z czosnkiem, a następnie dodać pomidory i kiełbasę. Całość delikatnie przesmażyć. Dodać do zupy, kiedy ziemniaki zaczną się robić miękkie.
  9. Następnie dolać przygotowany sok z kapusty, sok z cytryny oraz ocet z białego wina.
  10. Całość doprawić majerankiem oraz solą.

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *