Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą i koperkiem

Tagi:

Aromatyczny, sycący, ale wcale nie ciężki! Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą i koperkiem warto doprawić sokiem z cytryny, by przyjemnie zrównoważyć słodycz młodej kapusty. Można do zakwaszenia zupy użyć także rabarbaru, ot, co kto ma pod ręką. Smacznego!

Kapuśniak z młodej kapusty:

  • pół główki młodej kapusty lub cała gdy jest mała
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • cebulka
  • 4-5 ziemniaków
  • kiełbaska śląska
  • ząbek czosnku
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • szczypta mielonego kminku (lub w całości)
  • sól morska do smaku
  • kilka łyżek soku z cytryny do smaku
  • pół pęczka posiekanego koperku

Przygotowanie:

  1. Warzywa myjemy, ziemniaków nie obieramy, tylko dokładnie szorujemy.
  2. Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki kroimy w kostkę, kapustę szatkujemy niezbyt grubo.
  3. Kiełbaskę kroimy w kostkę, wrzucamy na suchą patelnię, lekko podgrzewamy, aż wytopi się tłuszczyk. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, chwilę smażymy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, a po krótkiej chwili pozostałe warzywa (bez ziemniaków), doprawiamy solą, dodajemy szczyptę kminku, ziele angielskie, liście laurowe i dusimy ok. 10 minut.
  4. Dodajemy ziemniaki, jeszcze chwilę dusimy.
  5. Podlewamy warzywa wodą (ok. 0,7 l, w zależności od ilości warzyw). Gotujemy do miękkości ziemniaków, ok. 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy do zupy posiekany koperek, a na końcu doprawiamy sokiem z cytryny.

kapuśniak z młodej kapusty

kapuśniak z młodej kapusty - przepis

Przepis na kapuśniak z młodej kapusty

Jak zrobić kapuśniak z młodej kapusty?

Sposoby na kapuśniak z młodej kapusty

Kapuśniak z młodej kapusty - czy zdrowy?

Wykorzystaj młodą kapustę też w innych przepisach na zupy:

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *