Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami

Tagi:

Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami to zupa, którą otwieram sezon kapuściany. Choć tradycyjne kapuśniaki lubią być przygotowywane na mięsie (chociaż nie muszą, czego dowodem jest przepis Joli na pyszny kapuśniak wegetariański), zupa z młodej kapusty, jak dla mnie, mięsa nie potrzebuje.

Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami doprawiłam świeżym koperkiem. Pasuje on idealnie zarówno do zupy kapuścianej, jak i młodej kapusty duszonej na maśle. Tam gdzie kapusta, także ta młoda, często bywa też kminek. Tylko że ja nie przepadam za jego cierpkim smakiem, który rozchodzi się na języku, kiedy rozgryzie się chociaż jedno małe nasionko. Dlatego zazwyczaj dodaję do potraw kminek mielony.

Grzanki w kapuśniaczku z młodej kapusty to pomysł naszej czytelniczki. I to dobry, a nawet pyszny. Zazwyczaj grzanki i inne chrupiące dodatki trafiają do zup o kremowej konsystencji, ale okazuje się, że świetnie pasują także do zupy tradycyjnej!

Składniki:

  • pół główki młodej kapusty
  • marchewka
  • 2 ziemniaki
  • biała część pora
  • 0,7-1 l wywaru warzywnego
  • pół pęczka koperku
  • łyżka masła
  • mała cebula
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • szczypta kminku mielonego
  • do smaku: cukier i szczypta kwasku cytrynowego
  • 2 pomidory

Przygotowanie:

  1. W garnku o grubym dnie, na maśle podduszam posiekany por i cebulę, dodaję startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, a po chwili dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki.
  2. Chwilę przesmażam i podlewam wywarem, zagotowuję, dodaję gałązkę lub dwie koperku.
  3. Kapustę obieram z zewnętrznych liści i szatkuję niezbyt drobno, pozostawiając głąb.
  4. Poszatkowaną kapustę dodaję do garnka, zagotowuję i gotuję 15 minut.
  5. Pod koniec gotowania doprawiam zupę solą, kminkiem i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
  6. Resztę koperku siekam, dodaję do zupy tuż przed końcem gotowania, razem z pomidorami, które wcześniej sparzam wrzątkiem, obieram ze skórki i kroję w kostkę.
  7. Zagotowuję zupę i zestawiam z kuchenki. Doprawiam szczyptą cukru i kwasku cytrynowego.
  8. Zupę podaję z chrupiącymi grzankami.

Grzanki do zupy można przygotować w 10-15 minut. Najlepiej wykorzystać na grzanki „wczorajsze” pieczywo, bo łatwiej się je kroi, ale i ze świeżego wyjdą pyszne grzanki, choć może ich kształt nie będzie idealny. Pokrojone w kostkę pieczywo wystarczy skropić oliwą z oliwek, może być to oliwa smakowa lub zwykła. Jeśli lubicie, dodajcie do grzanek ulubione suszone zioła i podsmażcie na patelni na chrupko.

kapuśniak z młodej kapusty IMG_0686

kapuśniak z młodej kapusty IMG_0749

kapuśniak z młodej kapusty IMG_0741

kapuśniak z młodej kapusty IMG_0761

Sezon kapuściany uważam za otwarty i czym prędzej polecam inne nasze kapuściane pyszności:

parzybroda z młodej kapusty

kapuśniaczek dla dzieci z paróweczką

zupa kapuściana z młodej kapusty z rabarbarem

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *