Kapuśniak z młodej kapusty

Tagi: ,

Sezonowe składniki, takie jak młode warzywa, to niezwykłe rarytasy. Są tak smaczne, delikatne i aromatyczne zarazem, że przygotowywane z nich potrawy nie wymagają wyrafinowanych przypraw czy dodatków.

Dla przykładu młoda kapusta już po kilku minutach gotowania staje się miękka i chrupiąca zarazem, a także zaskakuje lekko słodkawym, maślanym smakiem. Kapuśniak z młodej kapusty to dla wielu z nas okazja na przywołanie wspomnień z babcinej kuchni. Prostej, pełnej miłości i smaków dzieciństwa.

P.S. Poniższy przepis to podstawowa wersja kapuśniaku z młodej kapusty, którą łatwo urozmaicisz np. dodatkiem ziemniaków, pomidorów czy wędzonego boczku, lub żeberek.

Letnia zupa z młodej kapusty:

  • 1 l rosołu lub domowego wywaru
  • 0,5 l wody
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 1 biała cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • 3 łyżki masła
  • sól,pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. W rozgrzanej patelni, na roztopionym maśle zeszklij posiekaną drobno cebulę.
  2. Następnie dodaj pokrojoną cienkie plasterki marchew i duś przez 5 minut na małym ogniu.
  3. Do garnka wlej wywar i wodę, dodaj cebulę z marchewką i zagotuj.
  4. Kapustę pozbaw zewnętrznej warstwy liści i twardych wewnętrznych części, a następnie pokrój w średniej wielkości paski.
  5. Kapustę dodaj garnka i gotuj na średnim ogniu przez ok. 10-15 minut, do czasu aż zmięknie, ale będzie jeszcze lekko chrupiąca.
  6. Zdejmij garnek z ognia i dodaj garść posiekanego drobno koperku, a także łyżkę masła, dzięki któremu zupa z młodej kapusty zyska na aksamitności.
  7. Przed podaniem kapuśniaku z młodej kapusty dopraw solą i pieprzem do smaku.

zupa z młodej kapusty

kapuśniak z młodej kapusty

letni kapuśniak

Poznaj więcej pysznych przepisów na zupy z młodych warzyw:

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *