Kapuśniak z krajanką warzywną

Tagi:

Idealnie kwaśny, bardzo pożywny i rozgrzewający kapuśniak z krajanką warzywną. Jesienią i zimą chętniej sięgamy po kapuśniaki – zupy, które nie tylko zaspokoją nasz apetyt, ale też sprawią, że nabierzemy sił i energii na resztę dnia. W sezonie jesienno-zimowym powinniśmy jak najczęściej sięgać po zupy i inne dania z kiszoną kapustą w roli głównej – na przykład kapuśniak właśnie – bo to bogate źródło witaminy C, błonnika i soli mineralnych.

Składniki:

  • 200 g kiszonej kapusty
  • 1 pasek żeberek ( 450 g )
  • 60 g kaszy pęczak
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna pieprzu
  • ziele angielskie
  • 4 ziemniaki
  • 2 litry wody
  • natka pietruszki
  • Krajanka warzywna do kapuśniaku Winiary

Przygotowanie:

  1.  Żeberka wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dorzucamy ziele angielskie , liść laurowy i ziarna pieprzu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 35-40 minut.
  2. Kapustę szatkujemy , przekładamy do osobnego garnka, zalewamy 1 szklanką wody i dusimy około 30 minut.
  3. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do wywaru razem z kaszą. Gotujemy około 10 minut ( ziemniaki powinny być miękkie ).
  4. Wyjmujemy żeberka i po lekkim wystudzeniu mięso kroimy na małe kawałki. Pokrojone żeberka ponownie wrzucamy do garnka z zupą.
  5. Kiedy ziemniaki będą już miękkie dodajemy do zupy kapustę oraz krajankę warzywną.
  6. Gotujemy jeszcze około 2-3 minuty i zdejmujemy kapuśniak z ognia.
  7. Kapuśniak podajemy z natką pietruszki.

kapuśniak - przepis

kapuśniak z krajanką warzywną

zupa z kapusty

przepis na kapuśniak z kiszoną kapustą

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *