Kapuśniak z suszonymi pomidorami

Tagi:

Recepturę przyrządzania kapuśniaku na żeberkach przywiozłam „spod samiuśkich Tater” – z Zakopanego. Po całodziennych górskich wędrówkach nic nie smakowało mi tak bardzo, jak tradycyjna kwaśnica. Górale twierdzą, że prawdziwy kapuśniak powinno gotować się właśnie na żebrach i nie warto się z nimi w tym temacie spierać. Dodatek suszonych pomidorów to z kolei pomysł na drobne urozmaicenie i nadanie zupie z kapusty wyrazistości i słonecznego aromatu!

Składniki:

  • 350 g żeberek wieprzowych
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 ziemniaków
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 200 g suszonych pomidorów
  • Kilka łyżek oliwy
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Żeberka umyć, pokroić na paski. Przełożyć do dużego garnka. Zalać 1,5 l zimnej wody, dodać liść laurowy, obrane ząbki czosnku oraz ziele angielskie i gotować na małym ogniu.
  2. Marchewki, pietruszki i ziemniaki obrać. Marchewki i pietruszki pokroić w plasterki, ziemniaki w kostkę. Tak przygotowane warzywa dodać do gotującego się wywaru.
  3. Kiedy warzywa nieco zmiękną, wyłowić czosnek oraz liść laurowy i dodać kiszoną kapustę. W zależności od tego, czy lubimy zupę bardziej czy mniej kwaśną, kapustę możemy przepłukać lub z tej czynności zrezygnować.
  4. W międzyczasie cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na kilku łyżkach oliwy. Wraz z puszką pomidorów i pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami dodać do gotującej się zupy z kapusty.
  5. Na koniec kapuśniak należy doprawić solą, pieprzem i majerankiem – do smaku. Uważajmy, aby nie przesadzić z solą, sporo zawierają jej już w sobie suszone pomidory.

kapuśniakkwaśnicazupa kapuścianazupa z kapusty

 

Zobacz też inne przepisy na zupy z dodatkiem suszonych pomidorów:

oraz oczywiście na Domowe suszone pomidory

Zobacz też

1 komentarz

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *