Kapustnica – słowacki kapuśniak

Tagi: ,

Kapustnica – słowacki kapuśniak – jest zdecydowanie inna od naszego, polskiego, choć też jej podstawą jest kiszona kapusta. Kapuśniak po słowacku wcale nie musi być gotowany z ziemniakami, za to nie brak w nim mięsa i dobrej kiełbasy. Słowacki kapuśniak jest mocno paprykowy w smaku i porządnie kwaśny. Taki ma być, więc nie ma potrzeby przepłukiwania kapusty przed dodaniem jej do garnka. Co więcej, do garnka powinien trafić także sok z kapusty!

Kapustnica to przepis idealny dla tych, którzy kochają kwaskowate zupy. Ale też dla tych, którzy lubią zupy tak sycące, że z powodzeniem mogą zastąpić cały obiad. Smacznego!

Kapustnica - słowacki kapuśniak:

  • 0,5 kg surowych żeberek wieprzowych
  • pęto dobrej kiełbasy
  • 40 dag kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżki suszonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • szczypta mielonego kminku
  • 2-3 suszone śliwki
  • 2 krążki suszonego jabłka
  • 4-6 kawałków suszonych borowików lub podgrzybków
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz czarny do smaku

Przygotowanie:

  1. Grzyby przekładamy do szklanki lub innego naczynia, zalewamy wodą, odstawiamy na kilka godzin.
  2. Żeberka kroimy w kawałki z kostką, przekładamy do garnka, zalewamy 1l wody, zagotowujemy. Dodajemy ziele angielskie, listki laurowe, gotujemy godzinę.
  3. Kapustę odciskamy (soku nie wylewamy), siekamy, dodajemy do garnka.
  4. Następnie dodajemy sok z kapusty, szczyptę kminku, oraz grzyby pokrojone w paseczki i wodę, w której się moczyły (uważając, by nie dostały się do zupy drobinki piasku z dna szklanki). Dodajemy suszone śliwki i krążki jabłka. Gotujemy godzinę.
  5. Pod koniec gotowania dodajemy do garnka pokrojoną w kostkę kiełbasę i obrane i lekko zmiażdżone ząbki czosnku.
  6. Cebulę kroimy w piórka, szklimy na oleju. Pod koniec dodajemy słodką i wędzoną paprykę oraz szczyptę soli.
  7. Podduszoną cebulkę dodajemy do garnka z zupą, zagotowujemy. Do zupy można dodać także zasmażkę.

Z podanej ilości składników przygotujecie 6 porcji zupy. Kapustnica najpyszniej smakuje po ponownym podgrzaniu.

Kapustnica – słowacki kapuśniak przepis

Kapustnica – słowacki kapuśniak jak zrobić?

Kapustnica – słowacki kapuśniak – najlepszy przepis

Kapustnica – słowacki kapuśniak – najsmaczniejszy przepis

Sprawdź też inne nasze przepisy na zupy dla mięsożerców:

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *